Advarsel til alle dyreeiere: Denne svært vanlige planten kan være giftig for kjæledyret ditt

06/04/2024 23:00

Emma

Livsstil
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Kjæledyrene risikerer å dø hvis de spiser denne planten, som ellers pryder mange danske hjem.

Det er påskeliljen som kan utgjøre en alvorlig trussel mot kjæledyret ditt.

De forskjellige delene av påskeliljen er giftige for katter og hunder i varierende grad, med pærene som den mest skadelige delen, men knopper, blomster og blader er også giftige.

Faktisk er pollen som påskeliljene skiller ut også en potensiell fare.

Påskeliljen kan lett drysse ned på det findekkede påskebordet, og hvis katten har vært oppe på bordet, kan pollen legge seg på potene, som katten senere vil slikke av.

Det er det svenske nettstedet Veterinarbutiken som kommer med advarselen.

Kristin Opdal Seljetun, seniorrådgiver og veterinær ved giftinformasjonsavdelingen ved Folkehelseinstituttet, sier også til NRK:

– Både tulipaner, påskeliljer og pinseliljer har de samme problemene. Hvis dyret har spist noe av plantematerialet, av det grønne, forventer vi milde gastrointestinale symptomer som kvalme, oppkast, magesmerter og diaré.

Seljetun forklarer videre at den farligste situasjonen oppstår hvis dyret har spist blomsterløken selv:

– Men hvis dyret har spist større mengder av plantene eller har spist løken, er det ofte mer problematisk og hunden eller katten kan bli dehydrert og få lavt blodtrykk. Da må dyret inn til behandling.

Hvis hunden eller katten din skulle ha vært så uheldig og forgiftet, vil veterinæren prøve å få dyret til å kaste opp. Hvis du venter for lenge med behandlingen, vil giften spre seg til magen og ned i tarmen. I tillegg vil man også prøve å behandle dyret med drypp og aktivt kull og andre beskyttende stoffer for mage og tarm.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.