Kelly Fradin, en barnelege utdannet ved Harvard, bruker mye tid på å gi familier råd om ernæring. Filosofien hennes er enkel: hvis barn lærer å spise sunt i tidlig alder, er det mye større sannsynlighet for at de tar med seg disse gode vanene inn i voksenlivet.
Tidlig intervensjon kan derfor utgjøre en betydelig forskjell og redusere risikoen for kroniske sykdommer som diabetes, hjertesykdom og visse typer kreft senere i livet.
De fleste foreldre er allerede klar over viktigheten av å servere grønnsaker og begrense tilsatt sukker. Mange snakker, for eksempel. om å «spise regnbuen» – det vil si å få fargerike frukter og grønnsaker.
Foreldre prioriterer ofte grønnsaker, blåbær med antioksidanter og avokado med sunt fett.
Men én viktig matvare blir ofte glemt: bønner. Og Kelly Fradin skulle ønske at flere foreldre ville begynne å gi barna sine denne undervurderte supermaten.
1. De inneholder proteiner, som er essensielle for vekst og energi
Bønner finnes i mange varianter og er en utmerket kilde til plantebasert protein. Mange varianter inneholder alle de essensielle aminosyrene, som er viktige for barns energi, vekst og aktive livsstil.
De er også rike på både løselig og uløselig fiber, som er nøkkelen til en sunn fordøyelse. Uløselig fiber holder magen i bevegelse og forhindrer forstoppelse. Løselig fiber gir en metthetsfølelse etter måltider og bidrar til å regulere appetitten og forhindre overspising.
Løselig fiber senker også dårlig LDL-kolesterol og stabiliserer blodsukkeret etter måltider, slik at barn unngår en dipp i energinivået, skriver mediet CNBC.
2. De er fullpakket med viktige næringsstoffer og vitaminer
Bønner er naturlig fylt med en imponerende sammensetning av vitaminer og mineraler. De inneholder blant annet folat, som er nødvendig for cellevekst og -utvikling, samt jern, som er viktig for oksygentransport i kroppen.
Bønner er også rike på magnesium, som støtter nerve- og muskelfunksjon, og B-vitaminer, som hjelper med energiproduksjon og hjernefunksjon. Soyabønner har også et godt innhold av sunt fett som omega-3 og omega-6, som er gunstig for hjertet og hjernen.
3. Bønner er bærekraftige og billige
I tillegg til næringsverdien har bønner mange praktiske fordeler. De er rimelige, noe som gjør dem tilgjengelige for alle familier, uavhengig av budsjett. De har lang holdbarhet, så du kan være sikker på å alltid finne et sunt måltid klart i skapet.
I tillegg er bønner en miljøvennlig løsning, ettersom produksjonen av dem slipper ut langt mindre CO2 enn animalske proteinkilder, noe som gjør dem til et bærekraftig valg.
4. De er allsidige – og selv kresne barn liker dem
Selv den beste kunnskapen om ernæring hjelper ikke hvis barn nekter å spise maten. Det er her bønner viser sin sanne kraft. Kelly Fradin har lært at mange barn faktisk liker både smaken og konsistensen på bønner – og de er enkle å tilberede i barnevennlige retter.
For yngre eller mer kresne barn anbefaler hun å starte med noe enkelt, som dampede edamamebønner (unge soyabønner) eller svarte bønner i en quesadilla. Selv svarte bønnebrownies har vist seg å være en hit, ettersom de er både deilige og næringsrike, ifølge CNBC.
For barn med mer eventyrlysten smak kan du prøve linsebaserte supper, krydret chili med bønner eller grønnsaksgryteretter. Bønnenes allsidighet gjør det enkelt å finne en oppskrift som passer enhver smak.