Bruker du «Fem sekunder»-regelen? Nå kommer legen med en klar advarsel

13/05/2024 15:00

Mikkel Sletta

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mange bruker "fem sekunder"-regelen hvis de mister mat på gulvet. Nå kommer en lege med en advarsel om at det kan være farlig å gjøre.

En lege har gitt en sterk advarsel til alle som følger «fem sekunder»-regelen hvis de mister mat på gulvet. Hvis du gjør det, er du ikke alene. Det er tvert imot en regel mange bruker, men ifølge denne legen bør de slutte.

Den velkjente regelen betyr at mat fortsatt kan spises så lenge den plukkes opp innen fem sekunder etter at den treffer gulvet. Men nå har en britisk lege advart om at dette faktisk ikke er helt riktig.

I en video som raskt fikk flere tusen visninger på det sosiale mediet TikTok, sier Dr. Sermed Menzher ut etter den populære regelen. Han slår også alarm for alle som tror at maten deres ikke blir forurenset hvis de henter den raskt.

«Hvis du noen gang har brukt «fem sekunder»-regelen når maten treffer gulvet, så har jeg nyheter til deg,» sier han i videoen sin, ifølge Mirror .

"En fersk studie har vist at halvparten av befolkningen nøyer seg med å spise mat som har landet på gulvet. En forsker ved navn Dawson og hans kolleger bestemte seg for å avklare dette problemet en gang for alle ved å undersøke bakterieoverføring til mat fra forskjellige overflater som f.eks. tre, fliser og tepper."

"Først oppdaget de at skadelige bakteriekolonier som Salmonella og Campylobacter kan overleve på gulvet i opptil fire uker. Når maten lander på fliser, plukker den umiddelbart opp 99 % av koloniene som er tilstede. På trevirke, typisk rundt 50 % av koloniene eller mindre, noe som gjør det litt tryggere."

"Men på teppe blir mindre enn 0,5 % av bakteriekoloniene faktisk overført til maten når den plukkes opp innen fem sekunder. Overføringen øker imidlertid jo lenger maten sitter der. Så "fem sekunder"-regelen gjelder ikke med mindre det er på et teppe, men ikke risiker det ved å spise mat fra gulvet."

I selve teksten til videoen utdyper han og forteller at det er ulike skadelige bakterier som kan leve på gulvet ditt i opptil fire uker. Det er nettopp derfor det ikke er lurt å spise mat som har ligget på gulvet.

"Invasive bakteriearter som Salmonella og Campylobacter har potensial til å forårsake sykdom når de inntas gjennom forurenset mat, vann eller kontakt med infiserte dyr eller overflater," sa han.

"Disse bakteriene kan overleve og formere seg i mage-tarmkanalen, noe som fører til ulike symptomer fra mild gastroenteritt til alvorlig og potensielt livstruende sykdom."

I kommentarsporet er det tydelig å se at det er delte meninger om videoen og informasjonen. Mange forstår ikke at folk vil spise mat som har ligget på gulvet. Andre hevder imidlertid at det kan bidra til å styrke immunforsvaret deres.

«Bare å sørge for at immunforsvaret mitt er oppdatert», skrev en bruker.

"Jeg har aldri forstått det! Vi går alle rundt og ting flyr rundt og spesielt katter etter søppelboksen? Nei. Ingen mat fra gulvet for meg eller min," skrev en annen.

"Samme her... Det er gulvet," sa en tredje.

Læs også:

Ekspert avslører: Så ofte bør du faktisk dusje Alle har forskjellig syn på hvor ofte man skal dusje. Nå svarer en lege på hvor ofte du faktisk bør dusje
Far fikk sitt livs sjokk: Så baby i vaskemaskinen Det var et sjokk av de sjeldne som en far nylig opplevde da han kom hjem og sjekket den kjørende vaskemaskinen. Han hadde ikke forventet å stirre inn i et par øyne.