En studie som nylig ble publisert i tidsskriftet Food Quality and Preference slår fast at chili har flere positive effekter enn vi hittil har trodd.
Det skriver NHI.no.
Det er forskere fra universitetet Penn State som står bak denne undersøkelsen. De har gjort et forsøk for å se hva som skjer under måltidet hvis man tilsetter sterkt krydder - som chili - til maten.
Det ble ikke tilsatt så mye krydder at det påvirket smaksopplevelsen negativt, men effenten var likevel merkbar.
Eksperimentet ble gjennomført på totalt 130 voksne deltagere.
De fikk servert ett av to lunsjmåltider: chiligryte med storfekjøtt eller kylling tikka masala. De fikk servert to versjoner: en var mild, den andre krydret.
Chili-effekten
Forskerne fant ut at hvis de økte mengden krydder i maten noe ved å bruke tørket chilipepper, førte dette til at forsøkspersonene spiste saktere og også mindre mengde mat.
De oppdaget at ved å tilsette sterkt krydder i maten, førte det til vektnedgang hos forsøkspersonene.
En av forfatterne bak studien, professor i matvitenskap John Hayes, sier at det å tilsette chili til maten kan være en strategi for å redusere risikoen for å spise for mye ved måltidene.
"Neste gang du ønsker å spise mindre, kan du prøve å tilsette litt chili i maten. Dette kan føre til at du begrenser deg og spiser mindre", sier han i en artikkel om studien på universitetet Penn State sine nettsider.
Måten man spiste avgjorde
Forskerne konkluderer med at måten deltagerne spiste den sterke maten på, er årsaken til at de spiste mindre. De ble filmet underveis i forsøket, så teorien om at de muligvis drakk mer vann til sterk mat ble tilbakevist.
Deltakerne spiste rett og slett de sterkere måltidene saktere. Forskernes teori rundt dette er at hvis man spiser sakte, vil maten være i munnen over lenger tid. Dette vil kunne bidra til å signalisere metthet og føre til at man spiser mindre.