De fleste spiser det: Studie finner tilsetningsstoff som øker risikoen for kreft

05/08/2023 20:30

Sofie

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En britisk studie har fastslått en gang for alle at tilsetningsstoffet nitritt, som finnes i mye kjøtt og grønnsaker, øker risikoen for visse typer kreft.

Nitritt er et tilsetningsstoff som tilsettes spesielt kjøttprodukter . Stoffet beskytter mot bakterier og er blant annet årsaken til at bacon har den fargen det har.

Det er derfor noe mange spiser daglig, men som lenge har vært mistenkt for å ha uheldige bivirkninger, og nå har ifølge Berlingske en britisk studie slått fast at tilsetningsstoffet er dårlig for helsa.

Faktisk, ifølge studien, øker det risikoen for visse typer kreft. Det skriver The Guardian.

Studien, som ble utført av forskere fra Queens University Belfast, har ved bruk av laboratoriemus vist at inntak av matvarer med nitritt øker risikoen for visse typer kreft betydelig.

Mus som ble fôret med nitrittholdig svinekjøtt hadde dermed 75 prosent flere kreftsvulster generelt og 82 prosent flere svulster i tarmen enn mus som ble fôret med svin uten nitritt.

Utgjør en reell risiko for folkehelsen

Nitritt har lenge vært mistenkt for å øke risikoen for kreft, og ifølge Berlingske har flere tidligere studier antydet at dette er tilfelle.

På Fødevarestyrelsens nettsider kan man dermed også lese at det anbefales at «man tilstreber å sette tillatt mengde nitritt i maten så lavt som mulig».

Likevel er nitritt utbredt i flere land – inkludert Danmark – men ifølge forskerne bak den britiske studien er det nå ingen tvil om nitritt bør forbys.

Nitritt ble faktisk forbudt i Norge i 1973, men har siden blitt gitt flere dispensasjoner, fordi det er så effektivt og man mener det vanskelig kan erstattes av andre stoffer, står det på Renmat.no

"Resultatene av denne nye studien gjør kreftrisikoen forbundet med nitrittkonsentrert kjøtt enda tydeligere. Daglig inntak av nitrittholdig bacon og skinke utgjør en svært reell risiko for folkehelsen," sier en av forskerne bak studiene, professor Chris Elliott.

90 prosent av baconet som selges i Storbritannia inneholder nitritt, og Elliott har derfor sterkt oppfordret britiske myndigheter til å vurdere å gjøre noe med problemet.