De sjeldneste øyefargene i verden (og prosentandelen av befolkningen som har hver)

21/04/2024 12:00

Sofie

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Er du nysgjerrig på om du har en sjelden øyenfarge? Du kan lære mer om det i denne artikkelen.

De kalles sjelens vinduer på grunn av deres åpenbarende natur.

Men de forteller ikke bare om en persons indre verden. De avslører også noe om genetikken deres. Oppdag de sjeldneste øyenfargene i verden!

1. Grå

Mindre enn 1 % av verdens befolkning har grå øyne. Ulike etniske grupper og geografiske områder påvirker variasjonene av denne fargen. Det er ikke fullt ut forstått hvordan denne fargen oppstår. Belysning spiller en rolle i hvor intens denne fargen fremstår.

Noen ganger har personer med grå øyne en blågrå eller røykgrå fargetone i irisene. Disse øynene er mer vanlige hos personer fra Nord- og Øst-Europa.

2. Grønn

Grønne øyne finnes hos omtrent 2 % av verdens befolkning. Disse er mer vanlige i noen europeiske land, inkludert Island og Irland. Sannsynligheten for å ha grønne øyne reduseres hos personer med annen etnisk bakgrunn. Selv om det er sjeldent, skjer det fortsatt.

Grønnfargen kommer fra mangel på melanin i regnbuehinnen, som slipper gjennom lys og skaper et grønt utseende.

3. Hasselnøtt

10 % av verdens befolkning har nøttebrune øyne, og eksperter mener dette skyldes en kombinasjon av oransje, grønt og gull. Noen ganger har disse øynene en slags ravfarge, og derfor er hassel og rav ofte gruppert sammen.

Folk med disse øynene kommer for det meste fra steder som Brasil. Folk av spansk og Midtøsten arv er mer sannsynlig å arve denne øyenfargen.

Det finnes flere varianter av hasselnøtt, som inkluderer grå hasselnøtt, blå hasselnøtt, brun hasselnøtt, grønn hasselnøtt, gylden hasselnøtt og til og med flerfarget hasselnøtt.

4. Blå

Blå øyne er mindre vanlige sammenlignet med andre øyenfarger. Omtrent 8-10% av verdens befolkning har blå øyne. En viktig genetisk faktor å huske på er at begge foreldrene må ha genene for at avkommet skal ha blå øyne. Land med flest mennesker med blå øyne inkluderer Danmark, Estland og Sverige.

Som med hasselnøtt finnes det også varianter av blått. Det er blant annet lyseblått (også kjent som himmelblått), og variasjonene fortsetter til nyanser som er litt mer konsentrerte, som gråblå eller til og med turkis.

5. Brun

Brune øyne er de vanligste i hele verden. Personer med denne øyenfargen utgjør mellom 55 og 79 % av befolkningen. Jo høyere nivå av melanin, jo mørkere brune øyne arver barnet. Lavere nivåer av melanin resulterer i at lysere øyne overføres til avkom.

Denne fargen regnes som en dominerende egenskap, noe som betyr at hvis bare en av foreldrene har brune øyne, er denne variasjonen tilstrekkelig til å gi den videre. Personer med brune øyne er for det meste av afrikansk, asiatisk, indianer og latinamerikansk arv.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.