Den nye matfavoritten? Klassikeren faller i unåde

12/06/2025 15:01

Hanne

LIVSSTIL
foto: Shutterstock
Denne retten var kongen av kantina – nå velger tyskerne noe helt annet.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Den ikoniske currywursten har lenge vært en selvsagt del av det tyske kostholdet, enten det er i skolekantina, på sykehus eller som rask gatemat. Men nå skjer det noe: En ny undersøkelse fra matleverandøren Apetito viser at tyskerne vender seg mot sunnere – og mer internasjonale – alternativer. Det skriver Dagbladet.

Farvel til currywurst?
Så sent som i 2019 var currywurst med pommes frites Tysklands mest populære kantinerett. Nå er det andre tider. I 2024 falt den tradisjonelle pølsa helt ut av topp tre. I stedet troner retter som spagetti bolognese, kylling korma og bami goreng på toppen av listen.

"Tyske klassikere sliter mot den økende populariteten til internasjonal mat og vegetarretter", sier Apetito-sjef Jan-Peer Laabs.

Han mener likevel at currywurst neppe vil forsvinne helt.

"Den er fortsatt godt innenfor topp 10, og salget holder seg sterkt", forsikrer han.

Fra pølse til plantebasert
Det er ikke bare arbeidsplassene som merker forandringen. På skolene peker pilene i samme retning. Linsesuppe er nå barnas nye favoritt, og mange kantiner tilbyr i dag hovedsakelig vegetarretter. Grunnen? Flere kommuner har innført regler om maks antall dager med kjøtt og fisk i uka.

Og mens currywurst glir nedover lista, klatrer vegetar-varianter av klassiske retter, som kjøttfri spagetti bolognese, stadig høyere.

Gamle vaner dør ikke overalt
Det finnes likevel steder hvor currywursten fortsatt regjerer. På sykehjem og institusjoner holder de tyske rettene stand. Der er det fortsatt ertesuppe med pølse og andre solide, kjente smaker som gjelder.

Currywurst ble angivelig oppfunnet i Berlin på slutten av 1940-tallet. Den har vært en del av den tyske folkesjela i over 70 år – men spørsmålet er: Har den mistet grepet?

Et pølsedrama i tysk skala
Mat er følelser. Og når en institusjon som currywursten begynner å vakle, sier det noe om en endring i hele nasjonens vaner og verdier. Kanskje handler dette ikke bare om smak, men også om klima, helse og en ny generasjon som vil noe annet.

Hva blir det neste? En currywurst laget av linser og tofu? Kanskje – i Tyskland 2025 er alt mulig.