Vi vet alle at det vi spiser påvirker kroppen. Men at det skulle være så tydelig og så kjappe resultater, hadde en gruppe britiske forskere ikke sett for seg.
Forsker-teamet fra University of Reading i Storbritannia hadde satt seg fore å sjekke om en bestemt matvare kunne gjøre hjernen skarpere.
En håndfull usaltede mandler, cashewnøtter, peanøtter, pistasjnøtter og paranøtter om dagen er forbundet med redusert risiko for depresjon, og det samme har vist seg å være tilfellet med demens.
Nå har en ny britisk studie vist at én bestemt type nøtter kan gjøre hjernen skarpere.
Det skriver Illustrert Vitenskap.
Tydelige resultater
Studien var liten, men betydningsfull.
Forskerne lot 32 voksne mellom 18 og 30 år spise 50 gram valnøtter til frokost og sammenlignet dem med en gruppe som ikke spiste valnøtter. To, fire og seks timer etter måltidet, ble deltkerne målt og testet mens hjerneaktiviteten ble målt.
Studiedeltakerne som spiste tilsvarende en stor håndfull valnøtter om morgenen, presterte godt på en rekke tester etter bare noen timer, skriver forskerne i en pressemelding.
Resultatene viste blant annet at de som hadde spist valnøtter, så ut til å ha raskere reaksjonstid gjennom dagen, og bedre hukommelse etter seks timer.
Trenger mer forskning
Forskerne tror at det kan være næringsinnholdet i nøttene, for eksempel protein, som forbedrer hjernens ytelse, men de kjenner ennå ikke de nøyaktige mekanismene bak effekten og understreker at det er behov for mer kunnskap.
Funnene er i tråd med andre studier som peker på valnøttenes gunstige effekt på hjernens ytelse.
Studien, som er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Food and Function, er en såkalt pilotstudie og er dermed en liten test som senere kan utvides til en større studie.
Det er også kjent at ved å holde hjernen aktiv, kan det motvirke blant annet demens.
Så kanskje du har lyst til å utfordre hjernen? Sjekk vår Hjernetrim-seksjon.