Forside LIVSSTIL Denne grønnsaken bør du plante før frosten – belønningen kommer...

Denne grønnsaken bør du plante før frosten – belønningen kommer til sommeren

Planting,Garlic,Vegetable,Garden, hvidløg, hvitløk
Shutterstock

Vil du høste smakfulle hvitløk neste sommer, må du plante dem nå.

Akkurat nå leser andre

Høsten er kanskje ikke hagesesongens mest glamorøse tid, men akkurat nå har du sjansen til å legge grunnlaget for neste sommers mest smakfulle innhøsting.

Mange tenker ikke over det, men hvitløk er en ekte høstgrønnsak – i hvert fall når det gjelder planting.

Den bør i jorda nå i september eller oktober for å rekke å utvikle seg skikkelig gjennom våren og sommeren.

Det skriver hagenettstedet Botaniah.

Planting nå gir sterkere planter

«Hvitløk er noe av det mest takknemlige du kan dyrke i hagen,» skriver en entusiast i Facebook-gruppen «Hage og dyrkning: Tips og triks».

Les også

«Du setter feddene sent på høsten rett før frosten slår til, og mens snøen ligger og kulda biter, jobber naturen stille for deg.»

Det er nettopp denne kalde vinteren som gir hvitløken kraft til å utvikle store, smakfulle løk når våren kommer.

Mange tror den er en varmekrevende plante, men sannheten er at hvitløk trives utmerket i norske forhold.

Velg rett type og sted

Hvitløk du kjøper i dagligvaren er ofte importert og ikke tilpasset vårt klima. Skal du lykkes, bør du bruke setteløk fra hagesenter, gjerne av typen ‘Flavor’ eller ‘Thermidrome’.

Disse er tilpasset nordiske forhold og gir pålitelige avlinger.

Les også

Del hvitløken i fedd med skallet på, og plant dem med spissen opp, rundt 5 cm ned i jorda. Sett dem med 10 cm avstand i rader, og dekk gjerne med litt halm, løv eller gressklipp.

Så kan du i grunnen glemme dem til våren!

Enkel belønning for tålmodige sjeler

Etter noen rolige vintermåneder vil du se de første spirene stikke frem tidlig på våren. Hvitløk krever lite stell, men setter pris på jevn vanning og litt næring utover våren.

Innhøsting skjer vanligvis i juli eller august, når de nederste bladene begynner å visne.

Og få ting er vel mer tilfredsstillende enn å trekke opp en saftig, egenprodusert hvitløksknoll fra jorda.

Les også

Noen hagegleder tar tid – og det er akkurat det som gjør dem så gode.

Ads by MGDK