Et lite grønt hjørne på brødet. En dunete prik på syltetøyet. Du tenker kanskje: «Jeg fjerner det bare.» Men det kan være en større tabbe enn du tror.
Akkurat nå leser andre
Muggen mat er ikke bare ekkel – den kan være direkte helseskadelig. Men noen ganger kan du faktisk redde maten. Det skriver Samvirke.
Her får du oversikten du bør ha i bakhodet – før du tar en bit.
Mugg på mat: Hva er faren egentlig?
Mugg er ikke bare noe du kan se. Når skimmelsoppen først angriper, slipper den ut usynlige sporer og giftstoffer som kan skade både arvestoffet ditt og i verste fall være kreftfremkallende. Og nei – det hjelper ikke å varmebehandle maten. Giftene forsvinner ikke ved tilberedning.
Les også
Disse matvarene skal du ALLTID kaste
-
Brød: Selv én flekk er nok. Muggen sprer seg lynraskt gjennom hele brødet – også der du ikke kan se den.
-
Saftige grønnsaker og frukt: Tomater, agurker, vindruer og andre vannrike matvarer må i søpla ved første tegn på mugg.
-
Syltetøy: Glem å skrape av toppen. Hele glasset er forurenset.
-
Nøtter: Mugne nøtter kan inneholde aflatoksin – en ekstremt farlig muggsopp. Vær ekstra oppmerksom på paranøtter, pistasjenøtter og peanøtter.
-
Kjøtt og pålegg: Leverpostei med mugg? Rett i søpla.
-
Fløte, cremefraiche og myke oster: Her sprer sporene seg raskt og usynlig. Kutt ikke, kast!
Her kan du faktisk redde maden
-
Harde oster: Typisk parmesan eller Prima Donna. Muggen kan skjæres bort – men skjær minst 1 cm rundt det angrepne området.
-
Champignoner: Den hvite pelsen er ofte bare naturlige sopptråder – ikke mugg.
-
Harde grønnsager og rotfrukter: Gulerøtter og potet tåler litt muggreparasjon – men også her gjelder 1 cm-regelen.
Husk: Maten bør spises samme dag du har fjernet muggen.
Unngå mugg i utgangspunktet
Vil du slippe å kaste mat (og penger)? Her er noen kjappe tips:
-
Hold kjøleskapet på 4 grader.
-
Bruk alltid rent bestikk når du tar av maten.
-
Oppbevar maten tett lukket – helst i originalemballasjen. Noen matvarer som f.eks. ost kan med fordel oppbevares i vokspapir.
-
Få maten raskt tilbake på kjøl etter bruk.
-
Rengjør kjøleskapet jevnlig.
Bonustips: Bruk aldri skadet frukt til syltetøy
Selv om det er fristende å bruke gamle epler til mos eller saft, bør du sjekke godt for mugg. Soppgiften patulin trives spesielt godt i skadet frukt.
Så ser du mugg, tenk deg om. Det kan koste deg mer enn bare middagen. Når du er i tvil – kast!