Forside LIVSSTIL Derfor bør du aldri oppbevare poteter i kjøleskapet: 10 tips...

Derfor bør du aldri oppbevare poteter i kjøleskapet: 10 tips som kan spare deg for både mat og penger

Derfor bør du aldri oppbevare poteter i kjøleskapet: 10 tips som kan spare deg for både mat og penger
Foto: Shutterstock

Å kaste mat er både dårlig for miljøet og lommeboken.

Akkurat nå leser andre

Akkurat nå er noe av det viktigste for mange mennesker å ta bedre vare på miljøet og samtidig holde lommeboken full. 

Klimakrisen fortsetter å rase, og inflasjonen i Norge har ikke vært høyere enn den er akkurat nå på mange år. Derfor har vi samlet 10 tips og triks nedenfor, som kan holde både kjøleskapet og lommeboken fulle.

Hold osten frisk 

Hvis du vil unngå at osten din raskt blir mug og ekkel, gjør du bare følgende. 

Pakk osten godt inn i bake- eller vokspapir og legg den i en lufttett beholder, som kan forsegles med en fuktig klut. På denne måten kan osten holde seg veldig lenge.

Sett melken i fryseren

Les også

Melken du har tenkt å drikke skal selvfølgelig ikke legges i fryseren, men er du av typen som ofte ender opp med å helle ut melk fordi den er for gammel, så er fryseren en god løsning. 

Før melken blir for gammel kan du ganske enkelt helle den i et isbitbrett, og så kan du senere bruke melketerningene dine – som er gode i omtrent seks uker – til iskaffe eller til og med til te eller kaffe, hvis bare du bruker kokende vann til drikken. 

Les også nedenfor hvorfor du aldri bør oppbevare melken din i kjøleskapsdøren.

Hold jordbær friske i flere uker

Det er ikke noe verre enn å bruke en mindre formue på et brett med jordbær som blir for gamle og mugne etter noen dager i kjøleskapet. 

Les også

Dette kan heldigvis unngås hvis du ‘bader dem’ i en blanding av eddik og vann i cirka femten minutter før du setter dem i kjøleskapet. 

Etter ‘badet’ skal bærene tørkes med kjøkkenpapir og legges i en lufttett glassbeholder, og så kan de holde seg friske i mer enn en uke. 

Derfor bør du alltid velge saltet smør

Selv om mange med vilje unngår saltet smør, fordi moderne mennesker generelt får i seg for mye salt, er det faktisk lurt å velge den saltede varianten hvis du vil unngå matsvinn.

Ifølge The Sun gjør saltet i saltet smør at vanninnholdet i smøret er enda lavere enn i usaltet smør, noe som gjør det svært vanskelig for bakterier å vokse i saltet smør, som derfor kan holde seg ferske utrolig lenge. 

Les også

Hvordan holde salat frisk i flere måneder

De fleste vet nok til å ha handlet dagligvarer for hele uken, men når du kommer til helgen er salaten blitt helt blid og kjedelig. 

Heldigvis kan dette ofte løses ved å legge salatbladene i et isbad, som ofte kan gjøre bladene sprø igjen. 

Vil du helt unngå slappe salatblader, kan du også bare pakke salaten inn i sølvfolie før du setter den i kjøleskapet. På denne måten holder fuktigheten seg i bladene, og de kan holde seg friske i månedsvis.

Unngå den slappe spinaten

Les også

Kjøper du salatblader eller spinat i pose, har du garantert opplevd at bladene har blitt helt slimete etter kort tid. 

Heldigvis kan dette løses ved å legge et stykke tørkepapir i posen og lukke den igjen med for eksempel en klemme eller et strikk. 

Kjøkkenrullen absorberer det meste av fuktigheten, noe som forsinker prosessen som gjør spinaten/salatbladene slimete og slimete. 

Selleri gir ferskt brød

Selv om det høres rart ut, kan en stang selleri sørge for at brødet ditt alltid er mykt, saftig og deilig. 

Les også

Legger du en stang selleri i brødposen, vil brødet over tid trekke til seg stavens saft, noe som gjør at brødet forblir saftig fremfor å bli tørt og hardt. 

Oppbevar aldri potetene dine i kjøleskapet

Poteter havner ofte i grønnsaksskuffen nederst i kjøleskapet sammen med for eksempel løk, men dette er faktisk et skikkelig dårlig sted å oppbevare dem. 

Nærkontakt med løk gjør at poteter spirer raskere, og kulden gjør at stivelsen i potetene blir til sukker, noe som ødelegger smaken. 

Poteter bør i stedet oppbevares på et tørt og kjølig sted. 

Les også

Ha mel i fryseren

En åpnet pose mel må i hvert fall oppbevares i en lufttett beholder hvis du vil at den skal vare lenge. 

Den kan imidlertid vare enda lenger hvis du oppbevarer den i fryseren. Dette trikset er spesielt nyttig med fullkornshvetemel, da det har høyere oljeinnhold enn andre meltyper og derfor har større risiko for å oksidere utenfor fryseren. 

Pakk bananer inn i aluminiumsfolie

Det er faktisk en veldig god grunn til det. 

Les også

Folien sørger for at etylengass slipper ut saktere fra enden og til resten av bananen, noe som forsinker modningsprosessen. Det er derfor lurt å vikle folie rundt den brune enden av bananer hvis du vil at de skal holde seg gule over lengre tid. 

Ads by MGDK