Derfor bør du alltid sove med vinduene lukket

07/05/2024 10:00

Sofie

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Særlig om sommeren pleier mange å åpne vinduene om natten for å kjøle ned soverommet. Dette kan imidlertid ha mange negative effekter.

Mange foretrekker å sove med åpne vinduer om natten for å få frisk luft.

En ny studie av kardiolog Thomas Münzel viser imidlertid at dette kan være belastende for kroppen.

Nattstøy påvirker helsen

Sammen med sitt team av forskere ved Johannes Gutenberg-universitetet i Mainz undersøkte Münzel effekten av gatestøy på helsen og oppdaget at nattstøy har større innvirkning på oss enn tidligere antatt.

Men hvorfor er nattstøy skadelig selv om det ikke vekker oss? Årsaken er egentlig veldig enkel: bakgrunnsstøy får kroppen til å stadig frigjøre stresshormoner. Over tid fører dette til forhøyet kolesterol og blodtrykk, som også kan påvirke hjertets helse negativt.

Å sove med vinduet åpent om natten utsetter derfor kroppen for konstant potensielt stress. Selv om trafikkstøy ikke vekker deg umiddelbart, reagerer kroppen ubevisst på det. Det er derfor viktig at du sover med lukkede vinduer.

I følge Münzels studieresultater, "forutsetter vi at støy induserer en stressrespons preget av aktivering av det sympatiske nervesystemet, ledsaget av en økt frigjøring av katekolaminer, kortison og angiotensin-II, som til slutt fører til forstyrrelser i det vaskulære systemet."

Støybeskyttelse

I følge Verdens helseorganisasjon (WHO) regnes et lydtrykknivå over 65 desibel som skadelig. Når en bil kjører forbi et åpent vindu, kan støynivået komme opp i 70 desibel.

Bor du i nærheten av en trafikkert vei, er det derfor absolutt lurt å holde vinduet lukket om natten eller i det minste beskytte kroppen med ørepropper. Det skriver Senest.

Hvis du ikke bor i en by, er det ikke den samme faren forbundet med å sove med åpent vindu. Bor du derimot midt i en storby, hvor det aldri er helt stille, er det lurt å holde vinduet lukket om natten.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.