Derfor bør du ikke kjøpe en airfryer – og det er ikke alltid billigere enn en stekeovn

21/02/2024 05:00

Emma Sletta

Livsstil
Foto: Shutterstock.com
Det er ikke bare fordeler med frityrkokere.

Airfryeren (varmluftsfrityrkokeren) har funnet veien til de norske kjøkkenene, hvor den har blitt en ekte game changer. Men bak dens popularitet ligger noen overraskende grunner til at du kanskje ikke bør stole så mye på dem som du gjør.

Med airfryeren er matlagingen både enkel og rask, og TikTok og andre sosiale medier svømmer i oppskrifter og videoer som viser deilige retter.

Selv om dette kjøkkenredskapet har sine fordeler, er det noen betydelige ulemper som er verdt å tenke på før du investerer i et, skriver The Sun.

For det første er ikke frityrgryter «frityrkokere» – til tross for hva navnet antyder.

De bruker en teknologi som kalles konveksjon for å sirkulere varm luft rundt mat, noe som gjør pommes frites sprø og gyldne uten bruk av mye olje.

Selv om det er sunnere enn å bruke en tradisjonell airfryer, kan du oppnå samme effekt ved å bruke en varmluftsovn uten ekstra kostnad.

Med Black Friday rett rundt hjørnet, vil kuppjegere være på utkikk etter rabatter online. Men selv de billigste frityrgrytene vil koste rundt 35 pund, tilsvarende 463 kroner, på Amazon. De billigste alternativene kommer ofte fra mindre kjente merkevarer uten garanti for verken kvalitet eller holdbarhet.

Det kan til og med være bedre å prioritere andre ting på kjøkkenet ditt, spesielt hvis du bare begynner å utforske matlagingens verden.

Billigere modeller er ofte mindre, noe som betyr at du kan bruke mer tid på å lage mat i flere porsjoner enn om du bare brukte en vanlig ovn.

I tillegg til kostnaden for en airfryer, kan mindre porsjoner bety at strømregningene dine øker på grunn av den ekstra steketiden. Selv high-end airfryers (koster over £ 400, som tilsvarer i underkant av 3000 kroner) er fortsatt ganske kompakte, så du kan finne det vanskelig å mate hele familien, spesielt hvis det er mange av dere rundt middagsbordet.

Til slutt er de ikke så sunne som du kanskje har håpet.

Ifølge Victoria Taylor, en kostholdsekspert fra British Heart Foundation, avhenger alt av hva du lager og hvor ofte du spiser stekt mat.

I en artikkel på BHFs nettsted skrev hun: "Hvis du lager en mat som du vanligvis ikke legger fett til når du lager den, enten det er frosne pommes frites, bacon, pølser eller panert kylling, vil det sannsynligvis ikke gjøre det sunnere å bli tilberedt i en frityrgryte."