Hagelys kan gi uteplassen en koselig og dekorativ stemning, men nå advares det mot en uventet og alvorlig konsekvens av kunstig belysning: Det kan bidra til en økologisk krise som rammer insektene – og dermed hele næringskjeden.
Forstyrrer dyrelivet
Ifølge Royal Horticultural Society (RHS) er det særlig sterke lys, som sikkerhetsbelysning og kraftige batteri- eller strømførte lamper, som er problemet.
Slike lyskilder kan forstyrre dyrelivet i hagen og bidra til det forskere har begynt å kalle "insektapokalypsen".
I en forskningsartikkel publisert i tidsskriftet Biological Conservation pekes det på at kunstig lys om natten (ALAN – Artificial Light At Night) er en oversett, men betydelig årsak til at insektene forsvinner. Forskerne mener at selv om tap av leveområder, plantevernmidler, klimaendringer og fremmede arter spiller en rolle, forverrer kunstig belysning situasjonen.
Noen studier antyder at opptil én tredjedel av insektene som trekkes mot stillestående lys dør før morgengry – enten av utmattelse eller ved å bli spist.
Forskerne advarer om at opptil 40 prosent av verdens insektarter kan være utryddet i løpet av de neste tiårene. Dette kan få alvorlige følger for matproduksjonen, da insekter spiller en nøkkelrolle i pollinering.
RHS ber derfor gartnere vurdere om de egentlig trenger lys i hagen. De oppfordrer til å bevare mørke soner, og minner om at hagen kan være like magisk i månelys – eller med en enkel lommelykt.
RHS’ råd for mer naturvennlig belysning:
Slå av lyset når det ikke er i bruk, eller bruk bevegelsessensor (PIR) og tidsur.
Plasser lys lavt og rett det nedover mot spesifikke områder.
Unngå å rette lys mot naboens vinduer.
Velg svake, varme lysfarger (gult, varmt hvitt eller ravfarget). Solcellelys er rimelige og trygge alternativer.
Oppfordre kommunen til å redusere gatebelysning om natten. Delvis nattbelysning kan redusere skadevirkningene på nattaktive insekter, som møll.
Ved å justere hvordan vi bruker lys ute, kan vi gjøre en viktig innsats for å bevare naturen og artsmangfoldet rundt oss.