Derfor bør du velge hermetiske tomater i stedet for friske

30/03/2024 21:00

Emma Sletta

Livsstil
Foto: Shutterstock.com
Faktisk er det en rekke fordeler med å velge den hermetiske versjonen av den smakfulle grønnsaken!

Faktisk er det en rekke fordeler med å velge den hermetiske versjonen av den smakfulle grønnsaken!

I over 200 år har hermetikk fungert som et kritisk sikkerhetsnett for den globale matforsyningen, spesielt i tider med knapphet eller krig.

I de siste tiårene har de imidlertid hatt et hardt rykte som natriumfylte, næringsfattige versjoner av sunne matvarer.

Det skriver The Daily Meal.

Talsmennene for "fersk er best" hevder at konservering ødelegger skjøre vitaminer og legger til skadelige ingredienser til en ellers sunn mat, og de er ikke helt feil. Noen hermetiske tomatprodukter, som pastasaus eller salsa, er lastet med tilsatt sukker og salt.

En annen bekymring for hermetikk er eksponering for bisfenol A (BPA), et industrikjemikalie som brukes i metallmatemballasje som stålbokser og lokk. Selv om BPA anses som trygt for matkontakt, har mange produsenter fjernet det fra konserveringsprosessen uansett for å være forsiktig.

En bemerkelsesverdig juvel blant de konserverte matvarene er tomater. De kommer i et hav av smaker - stuet, terninger, krydret, pureed - og like som, om ikke mer, deilig enn deres ferske motstykke.

Med mindre du dyrker dem i din egen hage, er hermetiske tomater nesten helt sikkert billigere enn friske også. Og den beste delen? De kan skryte av ernæringsmessige (så vel som kulinariske) fordeler som kan trumfe sine ferskere søsken.

Hermetiske tomater kan være sunnere enn friske

Det er en myte at hermetikk alltid er høy i salt, og begrepet "ingen salt tilsatt" på mange hermetikk har blitt allestedsnærværende i de fleste dagligvarebutikker.

Dette er gode nyheter hvis du prøver å balansere natrium- og kaliumnivået ned for blodtrykk, da tomater er en god kilde til kalium og naturlig lavt natrium.

De er også fri for mettet fett, kolesterol og vanlige allergener (selv om noen er direkte allergiske mot tomater som helhet).

Det er sant at høyt trykk og høy varme i denne konserveringsprosessen ødelegger noen vannløselige vitaminer, spesielt vitamin C, men visste du at en av de kraftigste komponentene i tomater er lettere å absorbere etter behandling?

Det er lykopen, antioksidanten, som er ansvarlig for den rike røde fargen på tomater og dens beskyttende potensial mot betennelse og mange sykdommer. Lykopen blir mer biotilgjengelig etter matlaging, slik at kroppene våre kan få flere gode ting.

I utgangspunktet er folk som spiser mer lykopenrike matvarer (som tomater) mindre sannsynlig å utvikle de tre største farene ved hjertesykdom, kreft og diabetes.

Hermetisk er praktiske og billige

Selvfølgelig kan du ikke bruke hermetiske tomater til hver oppskrift, men ærlig talt: Noen av de beste tomatoppskriftene blir bare bedre når du bruker den hermetiske varianten.

Mange kokker synes den har en rikere, mer intens smak, da hermetiske produkter vanligvis plukkes på toppen av modenhet. Selvfølgelig er hermetiske tomater ideelle for sauser i lagdelte retter som lasagne og enchiladas, men du kan også få mer ut av dem ved å bruke dem i en hjemmelaget tomatsuppe eller grønnsaksjuice.

Det er definitivt noen advarsler du må gjøre om tomater i frisk tilstand, mens den hermetiske sorten vanligvis er mye enklere å bruke. Ingen vask, kutting eller peeling nødvendig. I tillegg kan du velge størrelsen på hermetisk tomat som passer til oppskriften din, enten den er hel, terninger eller puré. Du kan ikke slå den bekvemmeligheten.

Poenget er at det ikke er noe galt med å bruke hermetikk, spesielt når prisnivået og hyllestabiliteten hjelper deg med å få de berømte 600 gram greenene om dagen.