Bakepapir er en fast gjest på kjøkkenet for mange av oss. Men visste du at det kan være mer skadelig enn du tror? Her er fem gode grunner til å droppe det neste gang du lager middag eller baker boller.
Akkurat nå leser andre
Bakepapir virker kanskje harmløst. Det er jo bare papir, ikke sant? Ikke helt. For å bli vann- og fettavvisende, behandles det nemlig med stoffer du helst ikke vil ha nær maten din.
Disse stoffene kalles PFAS (også kjent som «evighetskjemikalier») – og de kan gi alvorlige helseproblemer. Miljøeksperter og forskere har lenge advart mot dem, og nå begynner også folk flest å få øynene opp for risikoen. Det skriver allas.se.
Her er hvorfor du bør unngå bakepapir med PFAS:
- Økt risiko for spontanabort
- Kan være kreftfremkallende
- Svekket immunforsvar
- Forstyrrer hormonbalansen
- Skader naturen fordi stoffene ikke brytes ned
Heldigvis finnes det smartere alternativer. Silikonmatte, for eksempel. Disse kan brukes igjen og igjen, tåler høy varme og slipper behovet for olje eller smør. En slik matte gjør bakingen enklere, sunnere og mer miljøvennlig.
Vil du ta det et steg videre?
- Se etter Svanemerkede produkter – de inneholder ikke PFAS.
- Pop popcorn i gryte i stedet for å bruke mikropopcorn.
- Unngå mat direkte fra pizzakartong – bruk tallerken.
- Bytt ut teflon med stål, glass eller jern.
- Velg sofaer og tepper uten smussavvisende kjemi.
Mange små grep kan gi stor effekt, både for deg og planeten. Når du vet hva som skjuler seg i det tilsynelatende uskyldige bakepapiret, er det kanskje ikke så vanskelig å ta valget?
Og neste gang du baker sjokoladekjeks? Prøv silikonmatte – kroppen og naturen vil takke deg.