Derfor du bør spise banan kort tid før leggetid

19/02/2024 23:00

Mikkel Sletta

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det kan være lurt å spise en banan kort tid før sengetid.

Bananer er blant de mest spiste fruktene i verden, og de er elsket for sin smak, bekvemmelighet og tilgjengelighet året rundt. Men deres ernæringsmessige egenskaper skiller seg ut som hovedgrunnen til at de er en stift i mange kjøkken, spesielt blant idrettsutøvere. Spørsmålet oppstår: Hvorfor er banan en stjernemat i kostholdet til idrettsutøvere?

Utøverens valg

Bananer er populære til frokost eller som mellommåltid etter trening. Nøkkelen ligger i kaliuminnholdet deres, et mineral som er essensielt for restitusjon etter trening. Kalium fordeler muskler under stress, regulerer vannnivået tapt gjennom svette, kontrollerer blodtrykket og hjelper til med proteinproduksjon.

Fordeler med å spise en banan før sengetid

I tillegg til deres fysiske restitusjonsfordeler, er bananer en kilde til karbohydrater og gir vitamin C og B6. I tillegg til kalium inneholder de viktige mineraler som jern og magnesium. En viktig fordel ikke å bli oversett er deres effekt på søvnen.

Ifølge forskning fra University of Extremadura Å spise en banan etter middag kan påvirke søvnen positivt på grunn av innholdet av tryptofan, en essensiell aminosyre som brukes medisinsk for å indusere søvn hos personer med søvnforstyrrelser. Tryptofan reduserer søvnlatensen og fungerer som et hypnotisk middel, oppdaget på 1970-tallet.

Tryptofans rolle i søvn

Tryptofans evne til å forbedre søvnkvaliteten er bevist i ulike studier. Forskning ledet av Wyatt RJ på 70-tallet konkluderte med at L-tryptofan administrert før sengetid øker søvnen, spesielt ikke-REM-søvn, hos både friske personer og insomniacs. Tryptofan i bananer finnes også i melk, som anbefales før sengetid for å hjelpe til med å sovne, og det bidrar til å produsere melatonin, som er et hormon som er viktig for søvnen. Melatonin frigjøres om natten og hjelper kroppen å slappe av, men produksjonen avtar med alderen. Det spiller også en avgjørende rolle i produksjonen av serotonin, som modulerer humøret og regulerer søvn og fordøyelse.

Selv om bananer ikke er de eneste matvarene som er rike på tryptofan, inneholder de heller ikke den største mengden. Matvarer som kalkun, kylling, tunfisk, laks, egg, fullkornsris, havre og mørk sjokolade gir en større mengde av denne aminosyren, som er assosiert med gjenopprettende søvn.

Poenget er at å legge til en banan i rutinen etter middagen kan gi ernæringsmessige fordeler og potensielt forbedre søvnkvaliteten din, noe som gjør det til mer enn bare en praktisk matbit, men et strategisk tillegg til kostholdet ditt.

Læs også:

Dette er kroppens fysiske signaler når døden nærmer seg Døden er den naturlige avslutningen på livet. Kroppen kan bare holde ut i en begrenset tid, og kroppens signaler om at tiden er inne, er helt tydelige.
Vaskemaskinen er full av bakterier: Med dette trikset vil du utrydde dem på kort tid I de fleste hjem er vaskemaskinen ofte i bruk - og dette betyr også at du bør sørge for at den holdes ren.