Derfor er det en god idé å gå til sengs med sokker på

29/06/2023 22:30

Emma

Livsstil
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det kan virke lite sexy, men faktisk er det fire gode grunner til å holde sokkene på i sengen.

Når føttene transporteres ut av den varme og trygge dynen og lander på det kalde gulvet eller i det minste de kalde flisene på badet som fungerer som bunnen av kjøleskapet og sørger for at du igjen er helt våken.

Men du kan jukse på det kalde gulvet ved å ta på deg sokker, og i tillegg til å bli kvitt den kalde morgenspenningen, har forskerne også funnet fire gode grunner til at det faktisk er best for deg å ha sokkene på i sengen, skriver Daily Mail.

1. Sovner raskere
En nederlandsk studie fra 2007 har vist at sokker i sengen er en fantastisk sovepille som sender deg raskere til drømmeland. Forskernes teori er at sokker i sengen bidrar til å utvide blodårene, og denne prosessen sørger for at den generelle temperaturen i blodet synker. Medisinsk kalles teknikken vasodillasjon, og forskerne så at testpersonenes kroppstemperatur falt med 1,2 grader, noe som gjør at kroppen kan bruke mindre energi, og dermed sover du bedre.

2. Flere orgasmer
Den store unnskyldningen for å ta av seg sokkene før sengetid er nok med håp om litt å legge under dyna, der mange sengepartnere sannsynligvis foretrekker at du kler av deg. Men det kan faktisk føre til bedre orgasmer, og   studien fra 2005 ble presentert for første gang i København.

Her viste det seg at 13 forskjellige par fikk flere orgasmer hvis du holder sokkene på i sengen. Bare halvparten av kvinnene fikk orgasme uten sokker, men tallet steg til 80 prosent når sokkene holdt seg på beina.

Forskerne har en teori om at de varme føttene skaper mer trygghet i sengen når de ligger nært, men oppdagelsen skjedde ved en tilfeldighet. I virkeligheten ønsket forskerne å undersøke hva som skjedde i hjernen under sex.

3. Færre heteturer
For mange kvinner hjelper sokker i sengen mot hetetokter under dyna. For kvinner i overgangsalderen kan sokker i sengen bidra til å regulere kroppens temperatur.

Og det hjelper både for kvinnene og deres mannlige sengepartnere, som kan legge seg ned og bite tennene sammen og knuse dynen når de sover med vinduet åpent.

Årsaken er igjen å finne i den økte blodstrømmen som sokkene skaper.

4. Forhindrer Raynauds sykdom
Raynauds sykdom er en sirkulasjonssykdom der blodet i hender og føtter kan trekke seg sammen, og blått, hvitt eller blått, og du kan også oppleve anfall og spasmer i hender og føtter.

Her kan sokkene også hjelpe, og hvis du lider av den sjeldne lidelsen, kan en varmeflaske under dynen eller et bad før sengetid også være tilfelle.

Studier indikerer at mellom åtte og ti prosent av alle voksne kan lide av Raynauds sykdom.