Derfor lager katten din merkelige klaprelyder når den ser fugler

21/05/2025 15:01

Hanne

LIVSSTIL
foto: Shutterstock
Hva betyr egentlig denne pussige lyden?

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Katter er kjent for å være mystiske små skapninger, og få ting er mer fascinerende (og underholdende) enn når pus setter seg i vinduskarmen, stirrer intenst på en fugl – og plutselig begynner å klapre og "pipe".

Ifølge den britiske katteorganisasjonen Cats Protection er det faktisk en ganske smart grunn til at katter lager disse høye, tannklaprende lydene. Selv den søteste sofapusen har fortsatt jaktinstinktene i behold, og synet av en fugl setter i gang en indre rovdyroperasjon. Det skriver Express.

Det finnes flere teorier om hvorfor de lager denne lyden. Én forklaring er at katten rett og slett blir så oppspilt at den ikke klarer å holde følelsene (eller kjeven) i ro. En annen teori er at lydene er uttrykk for frustrasjon over at byttet er utenfor rekkevidde. Litt som et irritert "kom hit da!" – men med tenner.

Men den mest geniale hypotesen? Katter prøver kanskje å etterligne fuglelyder for å lokke dem nærmere. Jepp – det kan faktisk være snakk om avansert snikmanøver! Og det er ikke bare pusekatter som gjør det. Store villkatter er også observert med lignende lyder i møte med potensielt bytte.

Så hvis katten din plutselig begynner å lage merkelige små fugleaktige lyder i vinduskarmen, er det mest sannsynlig bare instinktene som våkner. Ifølge ekspertene er det helt naturlig, så lenge det ikke skjer i overdreven grad. Da bør man kanskje ta en tur til veterinæren for sikkerhets skyld.

Vil du hjelpe katten med å få utløp for jakttrangen, anbefales det å leke med den – gjerne med en fjærleke eller noe som kan jages og fanges.

Så neste gang katten din lager rare lyder ved synet av en fugl – ta det som et tegn på at du bor med et snikende, listig lite rovdyr. Og kanskje gi den en ekstra klapp for innsatsen.

Læs også:

Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Krever bare en ingrediens Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.