Derfor lever små hunderaser i lengre tid - svaret vil overraske deg

11/04/2024 15:00

Emma

Livsstil
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Små hunder lever lenger - men hvorfor egentlig?

Når en hundeeier ser kjærlig ned på sin store firbente venn, er det sjelden lurt på hvorfor favorittrasen kanskje ikke lever så lenge som den lille terrieren ved siden av.

Men nå er det nyheter på den fronten: Takket være et nysgjerrig team av forskere fra University of Washington, er vi et skritt nærmere å forstå de mystiske parametrene som bestemmer hvor lenge vi får lov til å beholde våre elskede hunder.

Det skriver The Mirror.

I en omfattende studie som inkluderte mer enn 25 000 hunder på tvers av 238 raser, fant forskerne at en hunds størrelse faktisk har en betydelig innvirkning på helsen.

Resultatene, som er publisert i det prestisjetunge tidsskriftet PLOS, viser at store hunder sliter med langt mer alvorlige sykdommer enn mindre hunderaser. Dette spenner fra kreft til bein lidelser og en rekke nevrologiske og endokrine problemer.

Mindre hunder, derimot, ser ut til å slite primært med sykdommer som påvirker øynene, hjertet og luftveiene, samt leveren og bukspyttkjertelen.

Disse funnene har kastet nytt lys over mulige årsaker til at større hunder ofte har kortere liv enn mindre raser. Yunbi Nam, hovedforfatteren av studien, understreker at selv om det ikke er funnet noen direkte årsakssammenheng, åpner resultatene likevel for en dypere forståelse og videre forskning på sykdommene som negativt påvirker levetiden til store hunder.

Hvem vet? Kanskje vi en dag finner nøkkelen til å gi alle hunder, store og små, lengre tid ved vår side.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Forskere forteller: Derfor skal du ikke drikke kaffe om morgenen For å få mest mulig ut av effekten av koffein bør vi ifølge forskning vente flere timer før vi drikker den første koppen.