Forside LIVSSTIL Det er ikke for smakens skyld: Derfor bør du tilsette...

Det er ikke for smakens skyld: Derfor bør du tilsette salt i vannet når du koker egg

Boiling egg
Shutterstock

Det kan gjøre en stor forskjell – men ikke for smaken.

Akkurat nå leser andre

Å koke et egg virker så enkelt at det burde være nesten umulig å gjøre feil. Likevel finnes det små triks som kan utgjøre forskjellen mellom et perfekt resultat og en skuffende opplevelse.

En av dem handler om noe så hverdagslig som å tilsette litt salt i vannet.

Salt endrer ikke smaken på eggene nevneverdig. Skallet er porøst, men koketiden er for kort til at saltet kan trenge inn i egget.

I stedet gjenspeiles saltets effekt i vannets egenskaper. Når riktig mengde tilsettes, heves kokepunktet litt. Dette betyr at vannet kan nå en høyere temperatur før det fordamper, noe som resulterer i en mer stabil koking. Eggene vil være faste og jevnt kokte, uten å øke risikoen for overkoking.

Det skriver det finske helsemediet Lankajemma.

Les også

Den mest praktiske fordelen oppstår hvis et egg sprekker under koking. I usaltet vann vil eggehviten raskt spre seg til lange hvite tråder som flyter rundt i kjelen. I saltet vann koagulerer proteinene i eggehviten raskere.

Denne prosessen danner en naturlig hinne som bidrar til å holde innholdet sammen og forhindrer at egget løser seg opp i kokevannet.

Dette er en kjemisk reaksjon der proteinene i eggehviten påvirkes av både varmen og saltinnholdet. Resultatet er en mer robust kokeprosess der selv små uhell med skallet kan reduseres.

Det er imidlertid viktig å merke seg at salt ikke løser alle utfordringer. Hvis målet er å gjøre eggene lettere å skrelle, er det ikke saltet som utgjør forskjellen. Derfor anbefales det å unngå helt ferske egg og å avkjøle eggene raskt i kaldt vann etter koking.

Ads by MGDK