Det korrekte stedet å oppbevare poteter – ifølge matekspert

20/04/2025 23:30

Hanne

LIVSSTIL
foto: Shutterstock
Poteter er en fast gjest på middagsbordet i de fleste norske hjem, og de har rykte på seg for å være enkle å lagre. Men visste du at du sannsynligvis lagrer dem feil?

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

De fleste kaster potetene i en skuff eller et skap og tenker ikke mer over det. Så lenge de ligger mørkt og kjølig, tenker man at det holder. Men nå hevder en britisk matekspert at det finnes et bedre – og ganske overraskende – sted å lagre dem: i kjøleskapet.

Nye anbefalinger snur opp ned på gammel “sannhet”
Tidligere ble det advart mot å legge poteter i kjøleskapet, blant annet fordi kulde kunne føre til økt sukkermengde i potetene, noe som igjen kunne føre til dannelse av stoffet akrylamid ved oppvarming. Akrylamid har vært satt i sammenheng med økt kreftrisiko, og rådet var derfor klart: Hold potetene unna kjøleskapet.

Men dette har endret seg. Ifølge matekspert Kate Hall og The Full Freezer har britiske matmyndigheter (FSA) nå snudd. Etter nyere forskning fra Komiteen for toksisitet (COT), konkluderes det med at bekymringene rundt kjøleskapslagring er ubegrunnede.

Resultatet? Det er faktisk både trygt og smart å oppbevare potetene i kjøleskapet – og det forlenger holdbarheten deres betraktelig.

Slik gjør du det riktig
Selv om kjøleskapet er en god lagringsplass, må potetene behandles riktig før de legges inn. Mattrygghetsekspert Sylvia Anderson understreker at fuktighet er potetenes verste fiende. Du bør aldri vaske potetene før lagring – børst heller bort jord og tørk dem lett hvis de er fuktige.

Deretter kan du legge potetene i en åpen beholder kledd med tørkepapir, for eksempel i en plastboks, og plassere den på en gjennomsiktig hylle i kjøleskapet. Dette gir god oversikt og holder fuktigheten unna.

Unngå disse tabbene
Poteter skiller ut etylen, et modningshormon som kan få andre matvarer til å bli dårlige raskere. Derfor bør du unngå å lagre potetene sammen med løk, epler og annen frukt og grønt som er følsomme for etylen.

Lagrer du potetene riktig i kjøleskapet, kan de holde seg fine i tre til fire uker – uten å spire, råtne eller miste smak.

Så neste gang du pakker ut handleposene, ikke legg potetene i skapet – gi dem plass i kjøleskapet i stedet.