Det regnes som dagens viktigste måltid: Du bør alltid spise dette til frokost

27/02/2024 22:00

Sofie

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det kalles dagens viktigste måltid.

Betegnelsen «frokost som dagens viktigste måltid» har blitt utfordret av nyere kostholdstrender, inkludert faste, som forskere ved Aarhus Universitet har undersøkt nærmere, melder BT.

Prosjektet, ledet av førsteamanuensis Mette Hansen, hadde som mål å evaluere effekten av ulike typer frokost – alt fra ingen frokost til valg som toast og skyr – på både fysisk og mental ytelse.

Studien var inspirert av observasjoner av konsentrasjonsvansker blant unge kvinner og en rådende tendens til å hoppe over morgenmåltidet, enten for å spare tid eller som en del av en diett.

Ifølge en artikkel i Jyllands-Posten deltok 30 overvektige kvinner i alderen 18 til 30 år i forskningen. I løpet av tre dager ble de instruert om å innta enten en proteinrik frokost, en karbohydratrik frokost, eller ingen frokost.

Deretter ble deltakerne evaluert ut fra ulike kriterier, som inkluderte måling av blodsukker, appetittregulerende hormoner, sultfølelse og gjennomføring av en kognitiv konsentrasjonstest.

Resultatene indikerte at å spise frokost generelt forbedrer konsentrasjonen sammenlignet med faste. Spesielt ble et proteinrikt morgenmåltid med skummet og havregryn fremhevet som gir de mest positive effektene, selv om forskjellen ikke var signifikant.

Studien påpekte også at sammensetningen av frokosten ikke direkte påvirket mengden matinntak ved lunsjtid. Imidlertid hadde folk som spiste en karbohydratrik frokost en tendens til å konsumere flere kalorier i løpet av dagen.

Mette Hansen anbefaler en frokost rik på både protein og fiber for å opprettholde et stabilt blodsukkernivå og støtte muskelbygging etter nattens faste. Hun understreker viktigheten av å spise et måltid for å opprettholde konsentrasjonen, spesielt før jobb eller skole.

Hansen advarer også mot ukritisk å ta i bruk fastetrender uten å ta hensyn til kvalitet og næringsinnhold på det som inntas under spisevinduet.

Læs også:

Ekspert avslører: Så ofte bør du faktisk dusje Alle har forskjellig syn på hvor ofte man skal dusje. Nå svarer en lege på hvor ofte du faktisk bør dusje
Far fikk sitt livs sjokk: Så baby i vaskemaskinen Det var et sjokk av de sjeldne som en far nylig opplevde da han kom hjem og sjekket den kjørende vaskemaskinen. Han hadde ikke forventet å stirre inn i et par øyne.