Dette bør du gjøre først når denne motorlampen lyser

04/07/2024 20:00

Sofie

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det er et av de mest fryktede kontroll lysene. Med god grunn, da motorhavari kan føre til dyre reparasjoner. Det er imidlertid ofte falsk alarm.

Når kontrollampen for motoren tennes, er det enten noe galt med motoren din eller elektronikken som styrer drivstoffinnsprøytningen og tenningen. Det kan også være en feil i katalysatoren eller lambdasonden.

Det høres ut som dyre reparasjoner, og det er det ofte. Det er derfor lurt å finne et verksted så fort som mulig, som også er nevnt i bilens instruksjonsbok. Men det er også verdt å sjekke et par ting selv først, da det ikke er sikkert at det faktisk er en motorfeil.

Tanklokket er ikke ordentlig lukket

I noen tilfeller er det falsk alarm. Lyset tennes i nesten alle biler som har kommet på markedet de siste 20 årene hvis gasslokket ikke er ordentlig lukket, ifølge MotorBiscuit.

Kontroller først om tanklokket er ordentlig lukket hvis lampen tennes. Spesielt hvis det skjer rett etter at du har fylt opp bilen. Dekselet kan også være skjevt eller ødelagt. Heldigvis er en slik reparasjon noe billigere enn en motorreparasjon.

Falsk luft

En dårlig strømforsyning kan også være årsaken til at en motorfeillampe lyser. Kjenn på batteripolene for å sikre at de sitter godt fast. En annen årsak kan være at motoren suger luft fra et annet sted enn forventet.

Dette kan skje hvis "falsk luft" suges gjennom luftfilterhuset. Sjekk at klemmene som holder luftfilterhuset lukket ikke er løse. Hvis du føler at de er løse, bytt dem ut eller fest dem skikkelig.

Løse matter

Løse eller forskjøvne gulvmatter på førersiden kan også være årsaken. En feiljustert matte kan føre til at gasspedalen henger litt på grunn av friksjon. Hvis bilen oppdager det, kan lampen også tennes. Heldigvis er dette en enkel løsning da du ganske enkelt fjerner matten fra gasspedalen.

Skal du på verkstedet likevel?

I de fleste tilfeller slår lampen seg av hvis du f.eks skrur bilen av og på. Dessverre er dette ikke alltid tilfelle og du må kanskje ta en tur til verkstedet for å få tilbakestilt lampen. Hvis den blinker eller lyser rødt, kontakt veihjelp eller verkstedet umiddelbart.

Dette gjelder spesielt hvis motoren går dårlig eller mister kraft. Dette er ofte et tegn på at noe virkelig er galt. Å forstå disse potensielle årsakene kan spare deg for bekymringer og unødvendige verkstedbesøk.

Men det er viktig å alltid ta denne lampen på alvor og få den sjekket hvis problemet vedvarer. Falske alarmer kan skje, men det kan også være tegn på større problemer som krever handling – og gjerne umiddelbart.

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.