Dette er den beste kveldssnacksen - holder vekten i sjakk og hjelper deg med å sove

04/05/2024 06:00

Sofie

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Med riktig kveldsmat kan du regulere hormonbalansen, søvnen og spensten. Derfor er det mange fordeler med å spise det riktige som mellommåltid på kvelden.

Tilhører et glass melk og en ostesnack til kveldsmaten? Eller kanskje bare en håndfull nøtter og et stykke frukt? I så fall er det ikke noe du er alene om. Det er mange som spiser slike ting kort tid før leggetid.

"Begge alternativer er gode alternativer. Sammensetningen av kveldsmaten avhenger av hvilken type dag du har hatt og alderen på personen. Det viktige er å lære å lytte til kroppens behov, og nettopp det er vanskelig for oss moderne mennesker, sier ernæringsfysiolog Anna-Maria Saarela.

Hvis dagen har medført hard trening, bør sammensetningen av kveldsmaten være annerledes enn etter en rolig dag på kontoret. Alder spiller også en rolle for hvilken type kveldsmat som trengs.

- En voksende ung persons kveldsmat bør være mer omfattende enn en kvinne i overgangsalderen. Kveldsmaten er også relatert til hormonell aktivitet, så det spiller ingen rolle om kveldsmaten består av en håndfull chips eller nøtter og tørket frukt, sier Saarela.

Ikke fett eller krydret kjøtt

"En person som trener bør huske tilstrekkelig proteininntak om kvelden. Jeg anbefaler imidlertid ikke en veldig fet, tung og krydret kjøttrett, som kroppen så må fordøye gjennom hele natten. Krydret mat booster kroppen og hjelper ikke på søvnen. Hvis du spiser for tung kveldsmat, øker det stoffskiftet og adrenalinnivået og påvirker derfor søvnen», står det.

"Ta deg tid til å tygge maten. Fordøyelsen starter i munnen, og med god tygging og rolig spising kan du unngå fordøyelsesproblemer."

Hvis middagen spises rundt klokken seks, er det godt å nyte f.eks. en smoothie før sengetid.

"I tillegg til smoothien kan du nyte en kopp lindeblomst eller kamillete. Om sommeren kan du nyte kveldsmaten ute. Det er viktig å ha et beroligende miljø og sinn, derfor bør du ikke stirre på telefon," sier Saarela.

Kirsebær til drømmeland

Er det problemer med å sovne finnes det gode ingredienser til kveldsmaten, og her er det spesielt verdt å se i retning mot frukten.

"Banan inneholder aminosyren tryptofan, som hjelper kroppen med å danne serotonin, som også er kjent som lykkehormonet. Banan inneholder også magnesium, som er viktig for muskler, samt kalium, som fungerer som motstykke til natrium og påvirker saltbalansen og hevelse. Et annet godt naturlig sovemiddel er kirsebær, som inneholder melatonin og dermed sørger for kortere tid til å sovne,» står det.

Hva med den gamle regelen om vektkontroll og at du ikke skal spise noe etter klokken seks?

- Det er unødvendig å legge seg sulten. Kveldsmaten er viktig. Også for å komme seg etter dagens strabaser, sier Saarela.

Formelen for en god kveldsmat

Saarela støtter kjøp av lokalprodusert mat og anbefaler et kosthold rikt på grønnsaker.

"En god kveldsmat består av proteinrike plantebaserte produkter og langsomme karbohydrater, som nøtter, bær, grøt, frukt og grønnsaker. Plantebaserte meieriprodukter som soya og havremelk og yoghurt er bra fordi de gir langsomme karbohydrater. Da frigjøres energien jevnt gjennom natten uten store blodsukkertopper, sier hun.

Hvis du ikke spiser godt, sover du dårlig, noe som svekker immunforsvaret og du kan bli syk. Saarela. Tidspunktene for måltidene og vanene dine er i stor grad kulturelt betinget og individuell.

"Derfor er det vanskelig å definere en eneste ekte kveldsmat. Det er imidlertid viktig å spise bevisst og rolig uten telefon eller TV," sier hun.

Kveldsmat er like viktig for å kontrollere vekten som andre måltider og snacks. God ernæring og en god natts søvn forbedrer helsen og reduserer behovet for å spise på dagtid, påpeker Saarela.

Læs også:

Ekspert avslører: Så ofte bør du faktisk dusje Alle har forskjellig syn på hvor ofte man skal dusje. Nå svarer en lege på hvor ofte du faktisk bør dusje
Far fikk sitt livs sjokk: Så baby i vaskemaskinen Det var et sjokk av de sjeldne som en far nylig opplevde da han kom hjem og sjekket den kjørende vaskemaskinen. Han hadde ikke forventet å stirre inn i et par øyne.