Dette er hva som skjer hvis du tar en lur hver dag

09/03/2024 16:00

Sofie

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Har du noen gang lurt på hva som skjer hvis du tar en daglig lur? I så fall er det bare å lese med her.

Å ta en daglig lur har fortsatt et dårlig rykte i vår del av verden. De som tar seg en lur etter lunsj blir ofte stemplet som late.

Selv et begrep som "powernap" har ikke endret det. Her er det verdt å nevne at å ta en kort lur faktisk har ganske mange fordeler. Derfor kan det også vise seg å ha en positiv effekt på helsen vår.

Ifølge forskning bør vi alle ta en power nap mye oftere, da den korte hvilen i løpet av dagen gjør noe godt for oss. Samtidig er det også i stand til å forbedre arbeidsytelsen vår. Nærmere bestemt har en daglig lur følgende fordeler:

  • Mellom 13 og 14 er biorytmen vår på et lavt punkt uansett, noe som gjør det til den beste tiden for en power nap. Når du våkner, føler du deg mer våken og fokusert.

  • De fleste arbeidsulykker skjer mellom 13 og 16. En power nap ville øke konsentrasjonen slik at færre feil oppstår.

  • I denne sammenhengen fremmer også en kort power nap vår kreativitet. Vi får nye ideer og tenker på andre ting.

  • Alle kjenner sukkertrangen forbundet med ettermiddagstrøtthet. En kort lur kan også hjelpe mot dette.

  • En power nap kan bidra til at du føler deg mindre stresset. Du roer deg ned mentalt og fysisk og samler krefter for resten av arbeidsdagen. Dermed reagerer vi også mer avslappet på stressende situasjoner.

  • En lur kan redusere risikoen for hjertesykdom med rundt 30 prosent, ifølge funn fra forskere ved Harvard University.

Det er viktig å ikke overdrive luren. 15-20 minutter er ideelt, mens lur bør vare maksimalt 30 minutter. Hvis luren varer lenger, faller vi i dyp søvn, og de positive effektene uteblir.

Tvert imot: Vi føler oss enda mer slitne. Fra nå av er det ingen grunn til å føle seg dårlig for å ta en lur midt på dagen.

Læs også:

Ekspert avslører: Så ofte bør du faktisk dusje Alle har forskjellig syn på hvor ofte man skal dusje. Nå svarer en lege på hvor ofte du faktisk bør dusje
Far fikk sitt livs sjokk: Så baby i vaskemaskinen Det var et sjokk av de sjeldne som en far nylig opplevde da han kom hjem og sjekket den kjørende vaskemaskinen. Han hadde ikke forventet å stirre inn i et par øyne.