Det er store forskjeller på juletradisjoner og nordmenns julefavoritter, men når det gjelder julekaker er vi forbløffende enige.
Hele 8 av 10 foretrekker ekte smør i julebaksten fremfor margarin.
Det viser en ny undersøkelse gjennomført av Norstat for Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Smaken av ekte meierismør trumfer margarin i julebaksten. Hele 81 prosent av alle som har en preferanse, sier at de foretrekker julekaker bakt med smør.
Ingen tvil om hva som er mest populært
Smør utklasser margarin i smak når det kommer til klassiske julekaker som krumkaker, sandkaker og pepperkaker. Smaken av ekte smør faller særlig i smak av menn (83 prosent) og personer over 30 år (85 prosent).
Ifølge ernæringsrådgiver Terese Glemminge Arnesen i MELK, er det gledelig å se at nordmenn verdsetter smaken av ekte smør, spesielt i høytiden.
"Julen handler om å kose seg litt ekstra, og det er tydelig at smaken av smør står høyt i kurs. Det gir en unik og autentisk smak som mange assosierer med gode tradisjoner", sier Glemminge Arnesen.
Smørtrend på fremmarsj
Salget av meierismør har hatt en markant oppgang på 7,3 prosent så langt i år, selv før julesesongen har startet. Dette kan skyldes en økende interesse for matlaging i hjemmet og et ønske om ekte, gode smaker.
"Nordmenn ser ut til å foretrekke ekte meierismør fremfor varianter av margarin når det gjelder julebakst. Når vi først skal unne oss noe godt i julen, setter vi god smak aller først", legger Glemminge Arnesen til.
Lyst til å smake noen av våre juleoppskrifter? Sjekk ut vår MAT-SEKSJON!