Dette kostholdet øker sjansen for en sunn alderdom med 86 prosent

08/05/2025 22:14

Yvonne

LIVSSTIL
Foto: Shutterstock
I en ny studie har forskere funnet ut hva du bør begynne å spise midt i livet for å få en sunn alderdom.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Forskere fra Københavns universitet, Harvard University og University of Montreal har undersøkt hvordan vi kan få mest mulig ut av de siste årene av livet.

Mer spesifikt har teamet sett på hvilket kosthold som holder kroniske sykdommer i sjakk og gir oss god helse i 70-årene – både fysisk og mentalt.

Studien viste at én bestemt kostholdsplan ser ut til å øke sjansen for en sunn alderdom med hele 86 prosent.

Jo eldre vi blir, jo mer sårbare blir vi fordi vev og organer påvirkes av aldring. Uansett hvor mye vi trener og hvor sunt vi spiser, vil ingen kunne leve evig. Men hvordan vi tar vare på kroppen midt i livet, kan ha stor betydning for hvordan vi får det når vi blir eldre.

Tydelig konklusjon
Det viser studien som ble gjennomført på 105.000 mennesker, tydelig.

I den nye studien testet forskerne i alt åtte kostholdsmønstre, som alle tidligere har blitt knyttet til god helse. Konklusjonen var ikke til å ta feil av:

"Høyere inntak av frukt, grønnsaker, fullkorn, umettet fett, nøtter, belgfrukter og meieriprodukter med lavt fettinnhold var forbundet med større sjanser for sunn aldring", skriver forskerne i studien, i følge magasinet Illustrert Vitenskap.

Mer planter og mindre kjøtt
Basert på resultatene fra undersøkelsen, har forskerne utviklet en kostplan som skal kunne forebygge kroniske sykdommer. Planen kalles Alternative Healthy Eating Index, og består hovedsakelig av plantebaserte matvarer.

Hvis man ønsker å følge planen, anbefales man å unngå rødt og bearbeidet kjøtt, sukkerholdige drikekvarer, tilsatt salt og raffinerte kornprodukter. I stedet bør man spise masser av frukt, grønnsaker, fullkorn, nøtter, belgfrukter og sunt fett som ikke kommer fra animalske produkter.

Både fysisk og mentalt
Studien viste at de personene som hadde et kosthold som var tettest på Alternative Healthy Eating Index, hadde 86 prosent større sannsynlighet for å ha god helse ved fylte 70 år, sammenlignet med de som spiste minst i henhold til kostmønsteret.

Den gode helsen var ikke bare fysisk, men også mentalt og kognitivt.

Deltakerne så også ut til å unngå 11 kroniske sykdommer, blant annet kreft, diabetes, parkinson, nyresvikt og hjerneslag.