Det er lett å se for seg at et kongelig måltid er et overdådig festmåltid med lange bord fulle av delikatesser og kulinariske vidundere. I virkeligheten er slike overdådige retter sjeldne for den britiske kongefamilien. Når det gjelder mat i hverdagen, har hvert medlem av Windsor-familien en enklere – men ofte veldig spesifikk – smak. Den nykronede kongen, Charles III, er intet unntak. Her er en titt på hva en konge faktisk spiser i løpet av en dag:
Fersk, lokal frukt
Hans Majestet Kong Charles III har lenge vært en tilhenger av ferske råvarer og lokal frukt. Når han ikke er på Buckingham Palace, bor han sammen med dronning Camilla på Highgrove House, et gods i Gloucestershire. De store hagene der er fylt med tusenvis av planter, trær, frukt og grønnsaker – inkludert hele frukthager med gamle britiske eplesorter som kongen ønsker å bevare.
Hagen produserer også plommer av høy kvalitet, som staben sylter slik at de kan nytes utenom sesong. Ifølge Yahoo News består kongens vanlige frokost blant annet av to slike plommer, samt tørket frukt eller en frisk sesongbasert fruktsalat – alt rett fra Highgrove-hagen. Vi kan bare forestille oss søtsyrlige jordbær om våren og sprø, saftige epler om høsten.
Økologiske egg
Folk over hele verden starter dagen med egg, og kong Charles er intet unntak. Egg er en enkel, billig og næringsrik frokost – full av proteiner og fett.
Men kongen er veldig spesifikk: eggene hans må være kokt i nøyaktig fire minutter – altså bløtkokt. I helgene unner han seg av og til ostebakte egg. Uansett rett, insisterer han på at alle ingredienser skal være økologiske, da kongen er en ivrig forkjemper for bærekraftig jordbruk.
Fasanpai
En av de mest klassiske britiske rettene er kjøttpai. I Storbritannia er de gjerne salte – med kjøtt i saus eller kraft, og ofte med grønnsaker.
På sin 70-årsdag avslørte kong Charles at hans absolutte favorittrett er fasanpai. Fasan er en viltfugl som kan jaktes over hele de britiske øyer, og kongen har visstnok selv felt noen til middagsbordet. Hans favorittvariant innebærer at fasanen først posjeres, før den blandes i en fyldig saus og toppes med et smuldrelokk av parmesan og bacon. Dette er nok en rett han kun nyter ved spesielle anledninger – eller på ekstra kalde kvelder.
Frokostblanding
Hva ville du valgt om du hadde en personlig kokk som kunne lage hva som helst til frokost? Belgiske vafler? Eggs Benedict med hollandaise? Eller... en bolle med kald frokostblanding?
Det høres kanskje enkelt ut, men mange i kongefamilien spiser faktisk frokostblanding daglig. Dronning Elizabeth foretrakk Kellogg’s Special K, mens kong Charles gjerne spiser müsli – en blanding av havre, korn, nøtter og tørket frukt – ved siden av de andre frokostfavorittene sine. Müslien serveres ofte med melk (gjerne bløtlagt over natten), eller med yoghurt.
Vill sopp
Ifølge en tidligere kongelig kokk er kong Charles svært glad i ville sopper. Heldigvis eier kongefamilien tusenvis av mål med urørt skog og mark. Når han er på Balmoral Castle i Skottland, har både kokkene og kongefamilien tilgang til hele det 50.000 mål store godset, hvor de kan sanke sopp.
Tidligere hoffkokk Darren McGrady fortalte at de pleide å høste kantareller og steinsopp, steke dem i smør og estragon, og fryse dem for bruk hele året. Soppen ble blant annet brukt i kongens favorittrett: kremet sopprisotto – som ofte ble servert med lokale lammekoteletter eller annet økologisk kjøtt.
Kongen spiser en enkel frokost
Det er allment kjent at kong Charles sjelden spiser lunsj, så frokosten er dagens viktigste måltid for ham. Mens en klassisk britisk frokost inkluderer pølser, bacon, bønner, toast og tomat, foretrekker kong Charles en mye lettere variant. Ifølge avisen Mirror spiser han ofte “frukt og frø” til frokost.
I tillegg til dette består hans ideelle frokost av nybakt brød, ulike typer müsli og frokostblanding, minst seks forskjellige typer honning, samt te (selvfølgelig) eller juice. Og uansett hvor i verden han befinner seg, må han ha med seg sin spesialpakkede “frokostboks” med alt dette – ellers kan han ikke starte dagen. Kjøkkenet er også alltid fylt med ferske, lokale råvarer i tilfelle han skulle få lyst på noe mer solid.