En studie viste at et inntak av visse grønnsaker kan føre til økt vekt senere i livet.
Akkurat nå leser andre
Studien fra Harvard TH Chan School of Public Health strakte seg over et par tiår, hvor deltakerne generelt gikk opp i vekt, men noen mer enn andre.
Hemmeligheten bak vektøkningen viste seg å ligge i inntak av bestemte typer grønnsaker, skriver helsemediet Welltica.
I studien ble diettene til 136.432 personer studert over en periode på 24 år. Studiedeltakerne var 65 år eller yngre da forskningen fant sted mellom 1985 og 2014.
De delte sin medisinske historie, personlige egenskaper og livsstil i begynnelsen av forskningsprosjektet og hvert fjerde år deretter.
I gjennomsnitt gikk folk opp 1,5 kg hvert fjerde år, tilsvarende ca 6,8 kg i løpet av de neste to tiårene.
Stivelse var problemet
Forskningen viste at de som spiste stivelsesholdige grønnsaker hadde større sannsynlighet for å gå opp i vekt enn de som spiste ikke-stivelsesholdige grønnsaker.
Sistnevnte viste faktisk en tendens til å gå opp 3 kg mindre enn de som spiste stivelsesholdige grønnsaker.
De som inkluderte de tre grønnsakene i kostholdet kunne forvente å gå opp 2,6 kg mer i samme periode.
Disse assosiasjonene var sterkere blant deltakere som allerede var overvektige sammenlignet med de som hadde en sunnere vekt og var kvinner.
Videre var økning i glykemisk belastning – effekten på blodsukkernivået – sterkt assosiert med vektøkning.
Å bytte til fiberrik mat, som fullkorn og frukt som epler, kan redusere effekten av vektøkning.
De tre grønnsakene
De tre grønnsakene som ga synlig vektøkning var poteter, mais og erter.
De tilsvarende og ikke-stivelsesholdige grønnsakene var brokkoli, gulrøtter og spinat – og du kan trygt spise dem med lyst.
Forfatterne understreket at det er en observasjonsstudie, så det kan ikke konkluderes med at inntak av visse grønnsaker fører til vektøkning.
Det er begrensninger for forskningen, for eksempel avhengigheten av nøyaktigheten til informasjonen deltakerne har gitt i løpet av forskningsperioden.
Selv om studiens begrensninger må tas i betraktning, er det viktig å vurdere betydningen av grønnsakstyper i kostholdet, spesielt etter hvert som man blir eldre.
Det ser ut til at poteter, erter og mais er de «skyldige» grønnsakene, mens brokkoli, gulrøtter og spinat ser ut til å være de «uskyldige».
Et godt balansert kosthold med høyt fiberinnhold og lav glykemisk belastning kan derfor potensielt redusere risikoen for vektøkning for middelaldrende mennesker – selv om det alltid vil være andre faktorer som spiller inn.