Du ligger på hotellet med feber og dunkende hodepine. Solen steker utenfor, og du vil bare få det overstått. Nede i gata selger de paracetamol til en slikk og ingenting. Hva kan vel gå galt?
Mer enn du tror, advarer eksperter. Det skriver Nyheder24.dk.
Lif, Lægemiddelindustriforeningen i Danmark, slår alarm om et voksende problem mange overser på ferie: forfalsket medisin. Det skjer oftere enn man tror – og i land hvor mange nordmenn ferierer, som Tyrkia, Thailand og flere land i Sør-Europa.
Verdens helseorganisasjon anslår at opptil 10 prosent av all medisin i verden er forfalsket. Det betyr at pillene du kjøper kan være tomme for virkestoff, inneholde feil dosering – eller i verste fall: giftige ingredienser.
"Hvis medisinen er forfalsket, kan den enten mangle virkestoff, ha feil mengde, eller inneholde skadelige stoffer", sier Marie Grabow Westergaard, kommunikasjonssjef i Lif.
Ingen hjelp å få
Det skumleste? Du får ingen erstatning om noe går galt.
Pasientskadeerstatningen gjelder kun om medisinen er kjøpt gjennom et godkjent norsk apotek, lege eller sykehus. Kjøper du i utlandet, står du alene om uhellet er ute.
Derfor anbefales det sterkt å ta med seg medisiner hjemmefra – spesielt om du vet du kan komme til å trenge dem.
Slik unngår du fellene
Skulle du likevel måtte kjøpe medisiner i utlandet, er det kun ett råd som gjelder: Hold deg til autoriserte apotek. I EU er dette lettere, da det finnes felles regler og godkjenninger. Utenfor EU bør du sjekke helsemyndighetenes nettsider eller ambassaden for å finne en offisiell liste over godkjente apotek.
Tre enkle grep kan spare deg for store problemer:
Ta med medisiner hjemmefra.
Kjøp kun fra autoriserte apotek.
Sjekk reglene både for inn- og utreise med medisiner.
Det er lett å tenke "det skjer ikke meg". Men en liten pakke smertestillende i kofferten kan være forskjellen på en god ferie og et mareritt. Neste gang du reiser – pakk smart, og tenk to ganger før du handler medisin i Syden.