Det er ingen hemmelighet at kosthold spiller en betydelig rolle for kroppens velvære.
Et balansert kosthold rikt på frukt, grønnsaker og fullkorn kan bidra til å redusere risikoen for sykdom, men det er faktisk én spesielt kjent grønnsak som ofte blir undervurdert av den grunn.
Poteten, som mange ofte ser på som en enkel stift, viser seg å ha flere helsegevinster enn tidligere antatt.
Ifølge en ny norsk studie kan et høyere forbruk av poteter være assosiert med lavere dødelighet, spesielt når det gjelder hjerte- og karsykdommer. Det skriver KK, ifølge Nyheder24.
Forskningen, som fulgte 77 000 nordmenn over 40 år, viste at de som spiste to eller flere poteter daglig hadde 12 prosent lavere dødelighet sammenlignet med de som spiste færre poteter.
Erik Arnesen, forsker ved Universitetet i Oslo, understreker at studien først og fremst har sett på forbruket av kokte poteter, som har vært en fast del av det norske kostholdet i mange år.
Han understreker imidlertid at poteter ikke nødvendigvis er en magisk løsning, men at de har flere ernæringsmessige fordeler enn omdømmet deres kan tilsi.
Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky påpeker at poteten ikke bare er en god kilde til vitamin C og jern, men også inneholder færre kalorier og mer fiber sammenlignet med hvit ris og pasta.
Spesielt interessant er det at kalde poteter, som i en potetsalat, inneholder resistent stivelse, som ikke kan fordøyes og derfor har mindre påvirkning på blodsukkeret og vekten, men i stedet er næring for mikrobiotaen vår.