Du bruker feil utstyr og 3 andre feil å unngå når du maler hjemme

22/02/2024 08:00

Sofie

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Maling er en av de vanligste DIY-oppgavene som huseiere utfører i Norge. Det er imidlertid flere feil folk kan gjøre som kan gjøre oppgaven vanskeligere.

Å påføre et nytt strøk maling på en vegg eller et møbel kan raskt forvandle og lysne opp ethvert hjem. Selv om selve maleprosessen ofte er ganske enkel, er det flere strategier som eiendomseiere kan bruke for å gjøre jobben enklere og forlenge levetiden til malingen.

Sarah Lloyd, en maler- og dekorasjonsspesialist fra Valsparpaint.co.uk, har delt sin innsikt med Express.co.uk om fem vanlige malefeil og råd om hvordan du unngår dem.

1. Grunning er viktig

Å forberede overflaten riktig er like viktig som selve malingen, men det er en oppgave som mange hopper over. Viktige klargjøringsmetoder inkluderer å dekke gulvet med støvduker, bruke maskeringstape for å sikre rene linjer og sørge for god ventilasjon i rommet.

Sarah understreket: "Sørg alltid for å dekke gulvet med støvduker og bruk malertape for å oppnå et skarpt resultat. Riktig dekning er nøkkelen, unngå å male tak eller fotlister på nytt."

2. Valg av fargevalg

"Den største feilen er å velge feil farger," sa Sarah. For de som er usikker på valg av fargevalg, anbefales det å se på teorier om fargesammensetning for veiledning. Det er viktig å først velge en hovedfarge og ta hensyn til rommets belysning, tilbehør og møbler. Det er ikke nødvendig å følge fargetrender slavisk.

Sarah foreslo fire tilnærminger når hovedfargen velges: "Enten en monokromatisk tilnærming (et ensartet fargeskjema med variasjoner i lysstyrke), en analog tilnærming (farger som ligger ved siden av hverandre på fargehjulet), en kontrasterende tilnærming (tre farger), (jevnt fordelt rundt fargehjulet) eller et komplementært fargeskjema (to farger som er rett overfor hverandre på fargehjulet). Ved å følge denne metoden sikrer du at fargene dine holder seg stilige over tid."

3. Maling av radiatorer

Å male radiatorer har blitt populært for å skape et mer strømlinjeformet, moderne og romslig utseende. Før du maler, sørg for at radiatoren er av og kald. Rengjør overflaten grundig og påfør en kvalitetsprimer.

Ved maling er det viktig å male i samme retning som eventuelle metallriller og unngå å overbelaste penselen, da dette kan gi permanente drypp. La radiatoren være av i minst 24 timer etter maling for å unngå at malingen blir klissete.

4. Bruker feil verktøy

For å oppnå best resultat ved maling er det essensielt å bruke rull, men det er viktig å velge riktig type. Sarah forklarte:

"Korte ruller (6-8 mm tykke) er ideelle for glatte overflater som gipsplater, mens medium ruller (10-12 mm) er bedre egnet til overflater med lett tekstur. De kan absorbere mer maling, noe som er praktisk i større rom. Lange ruller (20-32 mm) anbefales for overflater med høy tekstur som betong eller utendørs bruk."

Hun nevnte også fordelene med foam rollers: "Foam rollers fungerer best med høyglans eller lakk. Radiator roller er spesielt utviklet for radiatorer og vanskelig tilgjengelige områder."