Du bruker for mye vaskemiddel og 6 andre feil du bør unngå når du vasker sengetøyet

01/05/2024 12:00

Sofie

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Gjør du noen av disse feilene?

Når det er på tide å vaske, lar vi ofte vanen styre. Vi fyller de beste vaskemaskinene med våre skitne klær, velger riktig programinnstilling og kommer tilbake for å ta klærne ut til tørk.

Selv om mange av oss er kjent med denne prosessen, skjer det fortsatt typiske feil, spesielt når det kommer til å vaske sengetøy.

Slike feil kan ikke bare redusere kvaliteten på vasken, men også ødelegge arkene dine eller til og med skade vaskemaskinen din. Og det er det ingen som vil, spesielt ikke når du tenker på hvor mye sengetøy kan koste.

Fortsett å lese for å lære om syv vanlige feil mange mennesker gjør når de vasker sengetøy og hvordan du kan unngå dem.

Du vasker deg ikke ofte nok

Den første og største feilen er at mange ikke vasker sengetøyet ofte nok. Dette er ikke nødvendigvis skadelig for sengetøyet eller vaskemaskinen din, men det er lite hygienisk.

Hver natt i sengen svetter og sikler vi, og vi legger igjen flekker fra sminke og hudpleieprodukter. Dette tiltrekker seg støvmidd og skaper en perfekt grobunn for bakterier. Det er derfor viktig å holde sengetøyet rent og friskt.

Sørg for å vaske sengetøyet minst en gang i uken, og oftere hvis noen i hjemmet er syke. Husk også å vaske puter og dyne en gang i blant.

Du stenger ikke stengene

Det er ikke noe mer frustrerende enn å finne en sokk gjemt i sengetøyet etter vask. Små gjenstander kan lett samle seg inne i åpne dyner og putevar under vask. Hvis du henger tøyet til tørk med en så sta gjest, kan det ende opp med å mugne og du må vaske det på nytt.

En enkel løsning er å lukke glidelåser og knapper på dynen og putevarene dine før du legger dem i vaskemaskinen, slik at fremmedlegemer ikke kan snike seg inn.

Du vasker puter individuelt

Det er normalt å dedikere en hel tromme til en enkelt stor pute, men dette er en feil.

Ettersom puter absorberer vann og vaskemiddel, svulmer de opp og blir tyngre. Mot slutten av vaskingen kan vaskemaskinen slite med å sentrifugere skikkelig på grunn av den store, ensidige belastningen, som kan få maskinen til å riste.

For å unngå dette bør du balansere belastningen ved å vaske to puter samtidig.

Du overfyller maskinen

Det kan være fristende å slenge hele ukens klesvask sammen med sengetøyet, men en overfylt vaskemaskin kan ikke rense effektivt. Vaskemiddelet fordeles ikke jevnt og klærne kan ikke bevege seg fritt.

Fyll kun maskinen opp til anbefalt kapasitet - se brukerhåndboken for maks.

Du bruker feil maskininnstillinger

Mange bruker de samme standardinnstillingene for alle typer tøy, men vaskemaskinen din har forskjellige programmer av en grunn. Disse justerer intensitet og varighet etter behov og hjelper klærne dine å vare lenger.

Unngå spesielt å overbruke hurtigvask, da det ofte ikke er grundig nok til sengetøy. Sjekk alltid pleieetiketten for å finne de riktige innstillingene.

Du bruker for mye vaskemiddel

Å bruke for mye vaskemiddel kan virke som en god idé, men det er motsatt. For mye vaskemiddel kan hemme rengjøringen ved å etterlate rester på klærne og forringe vaskeresultatet.

Følg doseringsinstruksjonene nøye.

Du tørker ikke sengetøyet ordentlig

Til slutt er det viktig at sengetøyet ditt tørkes raskt og grundig. Henger du den til tørk, skal den være spredt utover og luftig.

Selv om det ikke ser så pent ut, kan det gå an å henge sengetøyet over dører – bare pass på at døren er ren. Unngå å klumpe sengetøyet sammen med andre tørkeartikler, da dette kan forsinke tørkeprosessen.

Sørg for god ventilasjon i rommet der sengetøyet tørkes eller bruk avfukter. Hvis været tillater det, er utendørs tørking ideelt.

Hvis du bruker en tørketrommel, sørg for at du tørker sengetøyet med materialer som tørker med samme hastighet. Tørking sammen med tyngre materialer som håndklær kan føre til at tørketrommelens sensor svikter og sengetøyet overtørker.

Læs også:

Ekspert avslører: Så ofte bør du faktisk dusje Alle har forskjellig syn på hvor ofte man skal dusje. Nå svarer en lege på hvor ofte du faktisk bør dusje
Far fikk sitt livs sjokk: Så baby i vaskemaskinen Det var et sjokk av de sjeldne som en far nylig opplevde da han kom hjem og sjekket den kjørende vaskemaskinen. Han hadde ikke forventet å stirre inn i et par øyne.