Du griller feil - her er 10 ting du (sannsynligvis) ikke visste om sommerens favorittsyssel

22/06/2025 11:01

Hanne

LIVSSTIL
foto: Shutterstock
Grill er ikke bare matlaging. Det er sport, rituale og sosialt samlingspunkt på en gang. Men selv den mest erfarne grillmester kan trenge en liten reality check.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Sankthansaften er like om hjørnet.

Her er 10 overraskende, morsomme og nyttige fakta om grilling - og hvordan du gjør det smartere og mer miljøvennlig. Det skriver Samvirke.

1. Gassgrillen vinner tidskampen
Tenner du grillen når gjestene allerede er sultne? Da bør du vite at gassgrillen er klar på 9 minutter. Kulgrillen? Den tar 29 minutter fra du fyrer opp til den er klar.

2. Miljøvennlige briketter finnes faktisk
Svanemærkede briketter er mest miljøvennlig. De er laget av fornybare råvarer, er FSC-sertifisert og inneholder ikke sand eller skadelige stoffer. Bonus? Lengre brennetid og mindre røyk.

3. Gassgrillen ruler i hagen
Det er ikke lenger kull som gjelder. En fersk undersøkelse fra Coop viser at 44 % bruker gassgrill, mot 28 % som fortsatt holder på kullet. Elgrillen? Den ligger fortsatt på benken.

4. Engangsgrill? Ikke så engangs som du tror
Slukk med sand eller vann (ikke bare blås litt på den), og avlever grillen på miljøstasjonen. Kul og aske går i egen bøtte. Ellers kan du bli en del av de mange som må til legevakten hvert år grunnet grillulykker.

5. Grill klimaklokt - velg gass og grønt
En biff på 250 gram gir 10 kilo CO2. En maiskolbe? Kun 200 gram. Gassgrillen slipper også ut langt mindre NOx-gasser enn kullet. Altså: mindre kød, mer korn.

6. Drop sitronen på folien - bruk den til rengjøring!
Sitron + aluminiumsfolie = potensielt helsefarlige stoffer. Men sitron er genial til rengjøring: gni den over grillristen og skrubb etter 10 minutter. Enkelt og naturlig.

7. Pølsene dine lider - slutt med direkte varme
Pølser skal ikke ligge rett over flammen. Bruk indirekte varme og stek til de når 75 grader. Vil du ha grillstriper? Kør dem rett på grillen noen sekunder på slutten. Saftig og crispy på en gang.

Grill smartere i år. Velg gass for fart og klima, tenk på hvor du kaster engangsgrillen, og skån både helsa og maten din ved å unngå farlige snarveier. Neste gang du fyrer opp grillen, gjør det med litt ekstra kunnskap i ryggen - og kanskje en sitron i lomma.

Læs også:

Levde 24 år i fangenskap: Sånn har Elisabeth Fritzl det i dag Mange av oss husker denne forferdelige saken. Elisabeth Fritzl var fanget i en kjeller i 24 år, av sin egen far. De siste mange årene har hun levd i frihet med en ny identitet.
Hvis du har denne linjen i håndflaten er du verdens heldigste Har du sett ordentligt på hendene dine i det siste? De kan fortelle deg hvor heldig du er!