Det er få ting i livet som deler vannet som å vaske opp. Den evige følgesvennen til matlagingen og det lille kaoset i hverdagen har sine egne uskrevne regler, men kanskje du har fulgt feil hele tiden.
For mens noen går til oppgaven med kirurgisk presisjon, griper andre bare svampen og håper på det beste.
Men ifølge eksperter er det faktisk en logisk sekvens som sparer deg for tid, vann og en god del bakterier.
Det skriver snubnisperky.cz.
Så brett opp ermene og finn den indre oppvaskmaskinen din – vi må få skummet under kontroll.
Den hellige orden med oppvask
Det handler ikke bare om å få tallerkenen til å skinne, men det handler også om hygiene.
Verdens helseorganisasjon (WHO) og American Cleaning Institute (ACI) er enige: du bør ta de minst skitne gjenstandene først – og lagre fettbombene til sist.
Her er den anbefalte rekkefølgen:
Glass og kopper: Start her. De er de mest delikate og minst skitne. Hvis du tar dem senere, risikerer du at de suger fett fra resten.
Bestikk: Gafler, skjeer og kniver tåler lett litt manuell innsats og er enkle å rengjøre.
Tallerkener og skåler: Nå blir det litt mer rotete, men det er fortsatt overkommelig. Husk å skylle dem under rennende vann.
Kjøkkenutstyr: Skjærebrett og slikkepotter har en tendens til å samle opp matrester. Bruk desinfeksjonsmiddel hvis de har rørt rå mat.
Gryter og panner: Ta vare på de fete tingene til sist – da slipper du å stå og skifte vann hvert annet minutt.
Gode råd fra vaskekarets foresatte
Bytt vannet hvis det blir kaldt, fettete eller skummende. Bruk bare den anbefalte mengden såpe – mer er ikke nødvendigvis bedre.
Bløtlegg skittent oppvask i varmt vann og oppvaskmiddel i 15-30 minutter – det gjør underverker.
Tørk av med en ren, tørr bomullsklut - eller la den lufttørke for den late (og hygieniske) løsningen.
Og for guds skyld: skyll vasken etterpå!
Oppvask er kanskje ikke en kunstform – men gjør du det riktig blir det nesten poetisk. Neste gang du står med skum opp til albuene, husk: du har lært det av de beste.