Du kan redusere risikoen for å bli syk ved å henge toalettpapiret riktig

24/05/2024 13:33

Henrik R

Livsstil
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det er en populær diskusjon i mange husholdninger — hvilken vei skal toalettpapiret henge?

Foretrekker du å henge rullen slik at papiret kommer ut over toppen og henger foran, eller foretrekker du at papiret ruller ut fra baksiden og ligger opp mot veggen?

For å avgjøre denne evige toalettdiskusjonen én gang for alle, har australske ABC spurt to eksperter, og det viser seg faktisk at det kan være helsemessige fordeler ved å henge rullen riktig.

Over toppen er standard av en grunn

Ashley Iredale, teamleder hos forbrukerorganisasjonen CHOICE, gir en klar dom.

"Det finnes to typer mennesker i verden — de som henger toalettpapiret over toppen, og de som tar feil," sier han.

"Den opprinnelige patentet fra 1800-tallet på ideen om perforert toalettpapir viser faktisk at det skal henge over toppen," forklarer Iredale, hvis team tester husholdningsapparater, vaskemidler og toalettpapir.

Tilbake i 1891 illustrerte oppfinneren av perforert toalettpapir, Seth Wheeler, toalettpapiret med papiret som går opp og over rullen.

Ekspert melder seg på banen: Den hygieniske grunnen

Det er en god grunn til at toalettpapiret bør henge opp og over — og det har med hygiene å gjøre.

"En nøkkel til å opprettholde et hygienisk baderom er å minimere kontakten mellom mennesker og overflater," sier Dr. Christian Moro, førsteamanuensis i helsevitenskap og medisin ved Bond University på Gold Coast til mediet.

Hvis rullen henger over toppen, betyr det at papiret henger bort fra veggen.

"Avhengig av typen rulleholder, minsker dette ofte sjansen for at en person berører veggen bak når de leter etter papir, noe som etterlater bakterier på overflaten, som kan spres til neste person," sier Dr. Moro.

Bakterier kan spres gjennom berøring av toalettpapiret, bli spredd i luften samt gjennom kontakt med overflater på baderommet, legger han til.

Ifølge Dr. Moro er det blant annet bakterier som streptokokker, stafylokokker, E. coli samt de bakteriene som kan forårsake forkjølelse.

Så ifølge førsteamanuensisen kan du faktisk redusere risikoen for å bli syk, kun ved måten du henger toalettpapiret på.

Som en ekstra bonus oppfordrer han også til at du lukker lokket på toalettet før du trekker ned. Dette er også for å redusere spredningen av bakterier.

Her kan det være en god idé å gjøre det motsatte

Ekspertene har nettopp bekreftet at det kun er fordeler ved å henge papiret riktig vei. Både fordi man gjør som oppfinneren ønsket det, men også hygienisk er det altså best om papiret henger over rullen.

Det er imidlertid en situasjon hvor det kan være en god idé å henge rullen andre vei.

Har man små barn eller dyr som liker å leke med toalettpapiret, er det vesentlig lettere å rulle hele rullen ut hvis den henger over, enn om den henger under.

Læs også:

Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.
Kronprinsessen er gravid: Viser frem babymagen Kronprinsparet venter sitt første barn.