Du pusser for hardt og 5 andre feil du bør unngå når du pusser tennene

23/04/2024 17:00

Emma

Livsstil
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
De fleste av oss vil nok måtte erklære oss skyldige i noen av dem.

Når det gjelder tannpuss, er det like naturlig som å puste for mange av oss. Du fukter børstehodet, klemmer tannkremen og begynner å pusse.

Men selv om vi alle holder tritt med denne rutinen to ganger om dagen, visste du at feil ofte blir gjort under prosessen - feil som selv de beste elektriske tannbørster ikke kan fikse?

Gjør en av disse feilene, og tannhelsen din vil bli påvirket. Du kan ikke rense tennene så grundig som nødvendig, eller du kan gjøre mer skade enn godt for tannkjøttet. I begge tilfeller er det endringer du kan gjøre for å forbedre ting.

Her er 6 feil du bør unngå når du pusser tennene - men som du sannsynligvis gjør nå og da.

1. Du børster for hardt

Den første og mest åpenbare feilen å unngå er å pusse tennene for hardt. Dette gjøres enkelt når vi vil ha tennene våre grundig rengjort, med håp om å bleke dem i prosessen.

Du bør imidlertid unngå denne vanen fordi den vil slite ut emaljen og skade tannkjøttkanten. Faktisk kan det til og med føre til at tannkjøttkanten din trekker seg tilbake, oppmuntrende tannkjøttsykdom og økt følsomhet.

På toppen av dette vil børstehodet bli skadet og feilformet hvis du pusser tennene for hardt, noe som betyr at du må erstatte det oftere og bruke mer på tannpleie i det lange løp.

2. Du børster ikke lenge nok

Vi er alltid opptatt, spesielt først om morgenen, og derfor gir mange av oss ikke nok tid til tennene våre.

For å hjelpe oss med å holde det gående lenge nok, har noen elektriske tannbørster tidtakere som minner deg på å gå videre til neste del av munnen din. Det pleier å være fire 30-sekunders tidsbestemte økter, med en pause i tempo mellom hver for å fortelle oss å gå videre til neste kvadrant. Tannbørsten vil da varsle deg etter de anbefalte to minuttene for å indikere at tiden er ute.

Selv om mange av oss har denne guiden, er problemet at mange av oss ignorerer den. Vi klarer en rask børsting rundt i munnen og antar at det er nok.

Men mindre enn to minutter er ikke nok tid til å gi grundig rengjøring. Du vil sannsynligvis gå glipp av viktige områder av munnen din, noe som fører til vår neste feil.

3. Du kommer deg ikke helt rundt

Selv om du bruker hele to minutter på å pusse tennene, må du sørge for at du pusser dem riktig. Du må gi hver tann en jevn og jevn rens, både foran, bak og på toppen.

I tillegg må du sørge for at pussemetoden din er riktig. Hvis du har en elektrisk tannbørste, trenger du ikke å skrubbe, det er best hvis du gradvis jobber deg fra tann til tann og beveger deg sakte, men effektivt.

De fleste av oss er vant til å pusse mye fra våre dager med en manuell tannbørste, så det kan være en vanskelig vane å bryte. Men hvis du skrubber med en elektrisk tannbørste, vil den ikke oppnå en mer effektiv rengjøring.

4. Du bruker et gammelt tannbørstehode

Enten du bruker en manuell eller elektrisk tannbørste, må hodet/børsten skiftes fra tid til annen. Ellers vil det gradvis slites ut, frynsete og miste effektiviteten.

Ikke bare det, det kan også ha bakterier over tid, så det bør byttes ut når det trengs.

Anbefalingen er å bytte børstehodet hver tredje til fjerde måned, selv om det kanskje må gjøres oftere hvis det viser synlige tegn på skade.

For å unngå bakterievekst, sørg for at tannbørsten er oppbevart riktig mellom bruk. Dette betyr at du må sørge for at børstehodet er avdekket og får lufttørke helt. Ikke oppbevar tannbørsten i en skuff eller et skap, og unngå å bruke børstehodedeksler.

5. Du glemmer å bruke tanntråd

Selv om noen kanskje ikke vil tenke på det, er tanntråd en viktig del av tannpleien. Det fjerner plakk og matrester som tannbørsten ikke kan nå.

Dette er viktig fordi ellers kan denne plakken føre til tannkjøttsykdom og tannråte.

Hvis du ikke er en fan av tradisjonell tanntråd, kan du velge å bruke en "vanntråd" i stedet. Disse fjerner plakk fra mellom tennene ved hjelp av fokuserte vannstråler. Dette kombinerer en elektrisk tannbørste med tanntråd for å spare plass. Husk at dette kan være en rotete prosess, spesielt før du blir vant til å bruke den.

6. Du rengjør ikke tannbørsten

Skylling av tannbørsten etter hver bruk er ikke nok til å rengjøre den grundig. Du bør alltid fjerne overflødig vann fra børstene før du tørker av håndtaket og oppbevarer det i oppreist stilling.

Fjern hodet hvis du også bruker en elektrisk tannbørste; Dette vil forhindre uttørking av gjenværende tannkrem mellom delene.

Du bør desinfisere tannbørsten regelmessig for å drepe bakterier. Du kan gjøre dette ved å senke hodet i antibakterielt munnvann eller i en løsning av 1/2 kopp vann med to spiseskjeer destillert hvit eddik og en teskje natron. La stå i 15 minutter i vannet eller 30 minutter i eddikoppløsningen.

Prøv å innlemme dette i din vanlige rengjøringsrutine og desinfiser tannbørsten en gang i uken.

Læs også:

Ekspert avslører: Så ofte bør du faktisk dusje Alle har forskjellig syn på hvor ofte man skal dusje. Nå svarer en lege på hvor ofte du faktisk bør dusje
Far fikk sitt livs sjokk: Så baby i vaskemaskinen Det var et sjokk av de sjeldne som en far nylig opplevde da han kom hjem og sjekket den kjørende vaskemaskinen. Han hadde ikke forventet å stirre inn i et par øyne.