Dyreforsikring advarer: 8 ting denne påsken som kan være livstruende for kjæledyrene dine

30/03/2024 15:00

Emma

LIVSSTIL
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Hvis du er hund eller katt eier, bør du lese videre her.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

For kjæledyrene våre er påsken en feiring! Veldekkede påskebord som lokker med de vakreste dufter (og noen ekstra godbiter fra påskebordet) og de fineste dekorasjoner er nesten umulig å stå for for nysgjerrige hundesnuten eller lekne kattepoter.

Hunder som får påskeliljer i snuten, kan tygge på stilker og blader – akkurat som det ligger dypt i kattens instinkter å jakte, og en gang i året påvirker det rufsete påskeunger med påskefjær som pirrer jaktinstinktet.

Begge situasjonene er like farlige for våre firbente venner, viser tall fra Agria Dyreforsikring.

– Vår statistikk viser at påsken, i likhet med andre helligdager, er høysesong for forgiftninger og andre livstruende skader på kjæledyrene våre. Hvert år må påskemoroa avbrytes fordi hunder og katter snarest må til veterinæren med forgiftninger fra påskeblomster og påskemat eller med påskepynt som har kilt seg fast i magen og må opereres, sier Lotte Evers, markedssjef i Agria Dyreforsikring, som legger til at det er både en bekymringsfull og dyr situasjon å være i.

Hun oppfordrer derfor deg som dyreeier til å følge nøye med på hunder og katter når påskepynten er avdekket og påskedelikatessene settes på bordet.

- Små skåler med nøtter, rosiner, sjokolade og annen påskemat bør holdes unna snute- og potehøyde og sørge for at nysgjerrige poter ikke rekker opp til påskepynt, påskeblomster og tente lys. Det skal ikke mer enn 15 gram fra for eksempel en blomsterløk til en mellomstor hund havner i livsfare, og spesielt ved forgiftning er tid avgjørende, forklarer Lotte Evers.

Få Agria sine beste tips for en dyresikker påske her:

Påskefarer for hunder og katter

Påskeblomster
Alle slags ekte liljer er svært giftige og kan i verste fall være dødelige for kjæledyr. Kontakt veterinæren din hvis du mistenker at hunden eller katten din har fått i seg en del av planten, eller hvis katten har drukket av blomstervannet. Påskeliljene er giftige, men ikke dødelig giftige fordi de ikke er ekte liljer, men kjæledyret ditt kan fortsatt føle seg veldig dårlig etter nær kontakt med den fine gule blomsten. Andre vårblomster som er giftige for hunder og katter inkluderer tulipaner og hyacinter; Her er det løken som er mest giftig, og spesielt hunder som graver etter nyplantede løker kan være i faresonen.

Påskepynt og pyntNysgjerrige poter synes påskepynt er nytt, morsomt og spennende. Rufsete festede fjær kan utløse kattens ønske om å jakte, akkurat som valper som skifter tenner eller har vondt i tannkjøttet, vil glede seg over å tygge og svelge forskjellige ting. Men ornamentet kan sette seg fast i halsen og magen til både hund og katt og kan føre til at dyret må opereres i magen for å fjerne et fremmedlegeme som har satt seg fast.

Spesielt
kattens jaktinstinkt kan vekkes av et stearinlys, slik at de går feil av når de spankulerer i vinduskarmen eller ser et snitt for en tur over påskebordet, så vær ekstra oppmerksom på stearinlys i påskemoroa som kjæledyrene kan brenne seg på - vurder å bruke LED-lys i stedet.

Påskeegg og sjokolade
Sjokolade, spesielt den mørke med høyt kakaoinnhold, er en av påskens store farer på grunn av stoffet teobromin, som er svært giftig for hunder. Legg derfor boller med søtsaker utenfor hundens rekkevidde og sørg for at barna ikke deler påskeeggene sine med sine firbente venner. Det avhenger av hundens størrelse hvor mange sjokoladepåskeegg det tar for at det blir farlig: En hund på 10 kilo kan spise opptil 40 gram mørk sjokolade uten alvorlige konsekvenser. For den lette sjokoladen er grensen ca. 100 gram.

Hvis hunden din får for mye salt i maten, kan det føre til mageproblemer og saltforgiftning, så vær forsiktig med mat som inneholder store mengder salt. Tunfiskmousse er en klassiker på påskebordet, og både hund og katt vil gjerne få lov til å smake, men fordi den fete retten er full av majones og fløte, risikerer du å servere kjæledyret ditt en urolig mage med en slik tallerken.

Bein
i lammestek kan knuses hvis hunden din får sjansen til å sette tennene i den kokte steken – skarpe beinkanter kan skade mage-tarmsystemet, og hunden din kan bli forstoppet og risikere å skade tennene.

Selv om en liten, frisk drue kan virke harmløs, kan hunder oppleve akutt nyresvikt selv ved små doser. Det samme gjelder rosiner. Symptomene på at hunden din har spist rosiner eller druer kan inkludere oppkast, diaré, magekramper og at den virker sløv og drikker mye vann – sammen kan dette bety at den er i ferd med å få nyresvikt.

Hunder kan ikke bryte ned nøtter med skjell som valnøtter, macadamianøtter og pistasjnøtter, slik at skjellene lett kan sette seg fast i hundens gastrointestinale systemer. Vær spesielt oppmerksom på macadamia nøtter, som anses å være ekstra giftige for hunder.

Er du i tvil? Kontakt deretter veterinæren

Hvis du mistenker at hunden eller katten din har vært på påskebytte og spist noe de ikke tåler, bør du kontakte veterinæren din så snart som mulig. Spesielt når det gjelder forgiftning, er tiden avgjørende. Forbered deg før påske ved å finne ut hvilke veterinærklinikker som har åpent på vakt eller lengre åpningstider i ferien. I tillegg må du være oppmerksom på at mange forsikringsselskaper tilbyr gratis veterinærråd enten online eller telefon, som du kan benytte deg av uten å gå glipp av påskelunsjen.