En gjennomsnittsnordmann går på toalettet fire til sju ganger daglig. Og for mange har toalettbesøket utviklet seg til mer enn bare en nødvendig pause – det har blitt dagens kanskje eneste rolige øyeblikk. Et sted å slippe unna masete barn, partnere eller kollegaer, og et perfekt øyeblikk for å sjekke nyhetsbildet eller rulle seg gjennom dagens mest populære TikTok-videoer.
Men denne hverdagsrutinen viser seg å være en skikkelig dårlig idé.
Å ta med seg mobilen på do er en vane mange av oss har – men det kan være en helserisiko, spesielt på offentlige toaletter.
Kan bli alvorlig syke
I et intervju med det svenske programmet Nyhetsmorgon advarer professor i næringsmiddelhygiene, Marie-Louise Danielsson-Tham, sterkt mot å bruke mobiltelefonen på toalettet.
"Når man går inn på et toalettrom, er det alltid rester fra tidligere besøk i form av luftbårne partikler. Hvis man er uheldig, lander disse partiklene på telefonen", sier hun i programmet.
Hun trekker fram norovirus – også kjent som omgangssyken – som et spesielt skremmende eksempel på en ekstremt smittsom sykdom.
"Hvis personen som har brukt toalettet før deg har slurvet med håndvasken, kan viruspartikler havne på mobilen. Når du så holder i telefonen, og kanskje slikker på en finger eller klør deg i øyet, kan du bli smittet. Man blir veldig lett syk av disse virusinfeksjonene", sier hun.
Flere bakterier enn toalettsetet
Og selv om du vasker hendene nøye, hjelper det lite hvis du fortsatt tar med deg en bakteriebombe inn og ut av toalettet.
En britisk undersøkelse, referert til av svenske Leva&Bo, viser at mobiltelefonen inneholder flere bakterier enn både toalettsetet og skylleknappen – en tanke mange helst ikke vil tenke.
Vil du unngå sykdom, er rådet enkelt:
La mobilen ligge i lomma, bruk gjerne antibakterielle våtservietter på mobilen innimellom, og vask hendene grundig – alltid.
Toalettpausen er kanskje hellig, men mobilen bør holdes utenfor døra.