Ekspert avslører: Dette brødet er det sunneste

06/03/2024 14:00

Sofie

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Brød kommer i et hav av farger og former.

Lunsjtradisjonen innebærer ofte en sandwich, bolle eller brød, og i den sammenheng dukker spørsmålet opp: Hvilken type brød bør du velge for å sikre et sunt måltid?

Med et utvalg som spenner fra det snøhvite til det dype mørke brødet, kan det være en jungel å navigere i brødverdenen.

Ellen Kampman, matforsker og professor ved Wageningen University & Research, belyser denne problemstillingen med sin ekspertise.

Det skriver gld.nl

«Det pleide å være så enkelt», begynner Kampman. "Den gang tilsvarte mørkt brød en høyere mengde kostfiber. Men i dagens marked kan den mørke fargen på brød være misvisende, ofte et resultat av tilsetningsstoffer som maltekstrakt eller karamellisert sukker som ikke bidrar til brødets næringsverdi."

Det sunneste valget, understreker Kampman, er grovt brød. Dette skyldes dets rike innhold av næringsstoffer og kostfiber, som er avgjørende for sunn fordøyelse og har vist seg å redusere risikoen for hjertesykdom, diabetes type 2 og tykktarmskreft.

Det skal nevnes at Kampman har utført forsøket basert på sortimentet i Nederland.

I supermarkedets labyrint av brødvarianter kan det være en utfordring å identifisere ekte grovt brød. Kampman råder forbrukere til å være oppmerksomme og ikke la seg lure av fargen på brødet alene. "Brunt brød," forklarer hun, "kan være en blanding av vanlig mel og fullkornsmel og inneholder derfor mindre fullkorn enn ekte grovt brød."

Interessen for hva som er et sunt brødvalg øker blant forbrukerne, men feilinformasjon og misforståelser florerer. Kampman tar opp en vanlig misforståelse: "Waldkorn er egentlig ikke en kornsort, men et merke. Det inneholder ikke kostfiberen som er avgjørende for helsen vår."

Kampmans preferanse? Brød som krever en skikkelig tyggeinnsats. Dette gjør hun for å få i seg nødvendig kostfiber. Denne tilnærmingen til valg av brød reflekterer en dypere forståelse av hva som gir kroppen næring best.

"En hvit bolle gjør det ikke for meg," konkluderer hun, og fremhever et trekk bort fra tomme kalorier mot mer ernæringsmessig givende valg.

Læs også:

Ekspert avslører: Så ofte bør du faktisk dusje Alle har forskjellig syn på hvor ofte man skal dusje. Nå svarer en lege på hvor ofte du faktisk bør dusje
Far fikk sitt livs sjokk: Så baby i vaskemaskinen Det var et sjokk av de sjeldne som en far nylig opplevde da han kom hjem og sjekket den kjørende vaskemaskinen. Han hadde ikke forventet å stirre inn i et par øyne.