Ekspert: Derfor bør du aldri koke ris på denne måten

17/05/2023 15:50

Emma

LIVSSTIL
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Hvis du er blant dem som ennå ikke har knekt koden til å lage perfekt ris, bør du lese videre her.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

For mange er "Hvordan lage ris" et populært googlesøk, da veien til perfekt ris er en vanskelig kode å knekke. For mye vann og du kan ende opp med grøteris, og hvis du koker dem for lenge, kan du ende opp med brent ris i bunnen av pannen.

I tillegg er det forskjellige typer ris, som alle må tilberedes annerledes, noe som gjør det enda vanskeligere.

Heldigvis har en såkalt risekspert delt sine beste tips for å lage perfekt ris, hver gang – og det er bare én type ris som må kokes.

Det skriver Express.

Sånn lages brun ris

Ifølge risekspert og kokk Peter Sidwell er det viktig å bruke de rette forholdene når du tilbereder brun ris.

For hver kopp (200 g) brun ris du koker, bruk 8 kopper (2 liter) vann. Brun ris trenger litt mer vann for å bli mykere enn andre typer ris.

– Brun ris kan tilberedes med absorpsjonsmetoden, men noen synes tilberedningsmetoden er best. Det går ut på å koke kornene i en gryte med vann til de er kokte, for så å tømme dem, sier han.

Så det er den samme metoden du bør bruke som når du tilbereder pasta.

Hvis du bruker tilberedningsmetoden, koker du dem uten lokk. Så de trenger ikke å bli dekket.

Kok den brune risen i 30 minutter ved stabil temperatur slik at pannen ikke koker over. Sil kornene gjennom en sil når de er ferdigkokte.

Til slutt, la dem hvile i 10 minutter før servering - helst dekket.

Sånn lages jasminris

For å koke jasminris til perfeksjon, bruk forholdet 1:11/4 av ris til vann. Det vil si en kopp (200 g) ris til 11/4 kopper (310 ml) vann til to porsjoner.

Her bruker du absorpsjonsmetoden, som innebærer å tilsette vann og ris i en gryte og småkoke den over lav varme til risen absorberer all væsken.

For å sikre at kornene suger vannet, må pannen dekkes. Derfor er det viktig å huske på et grytelokk med denne metoden.

La småkoke i 12 minutter.

Her er det viktig å unngå å løfte lokket, da varmen og dampen inne i pannen hjelper til med å koke risen.

Sånn lages Basmati ris

Det riktige forholdet mellom ris og vann for basmati er 1:11/2. For to porsjoner, bruk en kopp (200 g) ris til 11/2 kopp (375 ml) vann.

Basmatiris bør tilberedes ved absorpsjonsmetoden, småkoke over lav varme til risen absorberer all væske.

Bruk et grytelokk. Det vil bidra til å holde all varme og damp inne i pannen og koke kornene jevnt og effektivt.

La småkoke i 12-15 minutter - avhengig av om du lager mat for to eller flere. Det er viktig at du ikke løfter løvet i steketiden.

La dem hvile i 10 minutter med lokket på.

Sånn lages klebrig ris

Hvis du skal lage klebrig ris, suge kornene før matlaging.

Bløtlegg kornene før tilberedning - helst over natten eller i opptil 24 timer før tilberedning. Ved å gjøre dette bidrar du til å myke risen.

Her bruker du et ris-til-vann-forhold på 1:13/4 med en kopp (200 g) ris og 13/4 kopper (425 ml) vann.

For klebrig ris, bruk absorpsjonsmetoden. Pottelokket skal imidlertid ikke være helt dekket, da dampen må kunne unnslippe.

La småkoke i 10 minutter ved lav temperatur til alt vannet er absorbert.

La det hvile i 10 minutter med lokket dekket.

"Kokt og trygt avkjølt ris bør oppbevares i en lufttett beholder i kjøleskapet i ikke mer enn 24 timer," sier Peter Sidwell.