Ekspert: Slik fjerner du kalk og brune striper i toalettet

12/08/2023 15:30

Sofie

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Her får du gode råd fra en ekspert for å fjerne dem.

Rengjøring av toalett er en oppgave de færreste ønsker å påta seg. Når du prøver å fjerne brunt belegg og kalk fra toalettet, kan det føles som om du bruker alt for mye råkraft, og du sitter igjen med tanken: 'Det må finnes en enklere måte?'

Kalkavleiringer i toalettet kan bygge seg opp på bare noen få dager, spesielt hvis du bor i et område med hardt vann. Det ser ikke pent ut, og selv om du kanskje kan overse det, vil gjestene dine absolutt ikke gjøre det.

Heldigvis har Chris Wootton, direktør i rengjøringsselskapet Poppies, delt sin «gyldne regel» for å fjerne striper på toalettet – og det er både raskt og enkelt.

"Den gyldne regelen for å fjerne flekker på toalettskålen er å bruke ikke-alkaliske produkter. De fleste flekker på toalettskålen oppstår i områder med hardt vann, så det er viktig å huske at blekemiddel ikke fungerer, og du må bruke en syrebasert produkt som kalkfjerner."

Han deler også at blekemiddel faktisk ikke fjerner kalkavleiringene, det gjør dem bare usynlige så de «blander inn» med resten av toalettskålen, skriver Mirror.

Det er derfor problemet alltid kommer tilbake etter bruk av blekemiddel fordi det egentlig aldri ble borte. For å fjerne kalk på riktig måte, foreslår Chris å bruke hvit eddik for å lage en naturlig rengjøringsløsning som fjerner den i stedet for bare å skjule den.

"Den beste måten å lage en sterk syreløsning på er å bruke hvit eddik. Hell en halv kopp natron i og rundt toalettskålen og la den stå i minst 15 minutter. Påfør deretter hvit eddik over natron," sier han og utdyper:

"Dette skaper en boblende reaksjon som aktiverer syren og kan bryte ned selv den mest gjenstridige kalkavleiring. Etter ca. 10 minutter, skrubb toalettskålen grundig med en skuresvamp."