Ekspert tar avstand fra fettmyten: «Det passer rett og slett ikke»

12/04/2024 22:00

Sofie

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Er du i tvil om hvilket fett som er sunnest? Den anerkjente forskeren som spesialiserer seg på området er ikke i tvil.

Rapsolje og olivenolje topper listen, sier Astrid Nilsson, biokjemiker og forsker ved matforskningsinstituttet Nofima. Nilsson mener mange uttaler seg feil om temaet.

- Det er så mange som tror de vet om dette feltet og som har utpekt seg selv som eksperter, men som lever helt i sin egen verden. Det er nesten så man kan bli litt redd, sier hun ifølge ABC Nyheter.

Nilsson, som har brukt årevis på å forske på fett, matkvalitet, ernæring og helse, understreker viktigheten av å velge rapsolje og olivenolje når det er mulig.

Nilsson avviser argumentene om at rapsolje er ultrabehandlet og derfor bør unngås.

"Det passer rett og slett ikke. All rapsolje som produseres i Norge er kaldpresset. Derfor produseres den på samme måte som extra virgin olivenolje. Den er kun presset og filtrert, og absolutt ikke ultrabehandlet," sier Nilsson.

Nilsson gjør det klart at alle vegetabilske oljer, enten de er kaldpressede eller raffinerte, er bearbeidet, men de er ikke definert som ultrabehandlede.

Ifølge Nilsson er det avgjørende å ta hensyn til fettinntaket vårt. Det spiller ingen rolle hvilken type fett vi spiser. Kort sagt, umettet fett er sunnere enn mettet fett.

Mettet fett finnes hovedsakelig i animalske produkter som smør, fløte og kjøtt, samt i palmeolje og kokosolje, til tross for at disse er vegetabilske oljer. Et høyt inntak av mettet fett er assosiert med økt LDL-kolesterol, som kan øke risikoen for hjerte- og karsykdommer.

Sunnere alternativer som olivenolje og rapsolje består av umettet fett, som bidrar til å redusere kolesterolnivået. Det skriver Senest.

Hun forteller at det hovedsakelig er slik at umettet fett er flytende i romtemperatur, mens mettet fett er fast når det er kaldt. Hvis fettet blir hardt i kjøleskapet, består det av mettet fett og bør begrenses.

Nilsson påpeker at du ikke trenger å være fanatisk når det kommer til fettinntaket. Hun sier også at det handler om beløpet du får. Hun minner oss også om at våre genetiske disposisjoner kan påvirke hvordan kroppen reagerer på fett.

Til tross for individuelle forskjeller, mener hun at rapsolje og olivenolje er de beste valgene for et sunt fettinntak.

Læs også:

Dette er kroppens fysiske signaler når døden nærmer seg Døden er den naturlige avslutningen på livet. Kroppen kan bare holde ut i en begrenset tid, og kroppens signaler om at tiden er inne, er helt tydelige.
Kvinne legger sitronene sine i fryseren – så skjer magien som får nordmenn til å gape De færreste vet hvorfor du bør legge sitronene dine i fryseren.