Ekspertenes råd: Beskjær rosene dine slik for å få dem til å vare lenger

14/03/2024 17:00

Emma

Livsstil
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det krever ikke massevis av innsats!

Roser er en av de mest verdifulle blomstene, men de kan også kreve mer stell og vedlikehold enn mange andre landskapsplanter.

En rosebusk som sliter med å overleve, blomstrer bare av og til, om i det hele tatt.

Men for å sikre at det ikke skjer, har hagelegenden Monty Don gitt sitt råd på sin månedlige hageblogg for å dele hvordan du får roser til å blomstre lenger.

Han forklarer at for at nye blomsterknopper skal vokse og holde, må planten beskjæres med en bestemt metode som kalles «deadheading».

Gjør det minst en gang i uken

Det innebærer ganske enkelt å fjerne døde blomster for å oppmuntre til ytterligere blomstring og forbedre rosens utseende og form.

"Det er virkelig verdt å gjøre minst en gang i uken - og helst daglig - midt på sommeren," forklarer eksperten i bloggen sin.

"Når du har gjort det, beskjærer du effektivt, og stimulerer dermed friske sideskudd, som får nye blomsterknopper og dermed forlenger blomstringsperioden."

"Deadheading stopper også planten fra å utvikle frø, og øker dermed sjansen for gjentatt blomstring, da frø alltid har forrang fra plantens forsyninger av næringsstoffer og vann."

Velg riktig metode

Men ikke alle dead-heading-metoder kan gi de samme resultatene, ifølge Monty.

Han hevdet at bare å trekke av de gamle blomsterhodene "vil hjelpe", men at "langt den beste tilnærmingen er å bruke et faktisk par hagesakser og kutte like under det første bladet under den brukte blomsten".

Etter å ha gjort dette, vil man oppdage at et nytt skudd vil vokse fra dette punktet.

For roser som blomstrer i en klynge, bør hageeiere fjerne individuelle falmede blomster ved å kutte eller kutte av hele stammen etter at alle blomstene i klyngen er døde.

Videoen nedenfor er ikke fra Monty Dons blogg, men den går likevel gjennom "deadheading" som en grunnleggende teknikk, akkurat som du også får mange gode råd underveis!

Læs også:

Ekspert avslører: Så ofte bør du faktisk dusje Alle har forskjellig syn på hvor ofte man skal dusje. Nå svarer en lege på hvor ofte du faktisk bør dusje
Far fikk sitt livs sjokk: Så baby i vaskemaskinen Det var et sjokk av de sjeldne som en far nylig opplevde da han kom hjem og sjekket den kjørende vaskemaskinen. Han hadde ikke forventet å stirre inn i et par øyne.