Eksperter med urovekkende advarsel: Dette er grunnen til at du ikke bør ta varme dusjer

18/03/2024 17:00

Mikkel Sletta

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En ny studie har fått eksperter til å advare mot å ta varme dusjer da det kan få store konsekvenser.

Det er mange som synes at det er deilig med en varm dusj. Men de skjønner nok ikke at det kan få store konsekvenser for ham.

Å ta en varm dusj kan skade både hår og hud. I tillegg kan det også resultere i at du får ødelagt nattesøvnen. I verste fall kan den til og med drepe oss, ifølge Daily Star fra en gruppe forskere.

Å ta en varm dusj på daglig basis vil resultere i at kroppens naturlige oljer fjernes. Dette vil resultere i både tørr, flassende og kløende hud. Videre vil det også resultere i kjedelig hår og flisete tupper.

"Tilstander som eksem eller psoriasis kan forverres betydelig etter varme dusjer. Den intense varmen forverrer irritasjon og betennelse, og fører til mer alvorlige utbrudd og ubehag," heter det i rapporten.

Hvis du bader i vann som er for varmt, kan det også belaste hjertet for mye. Hvis du allerede har hjerte- og karproblemer, risikerer du at det kan få store konsekvenser. I verste fall kan du velte i dusjkabinettet.

«Varmen fra en varm dusj får blodårene til å utvide seg, noe som krever at hjertet pumper hardere for å opprettholde blodstrømmen», skriver forskerne i rapporten.

"Denne ekstra belastningen kan være problematisk for personer med eksisterende hjertesykdommer, og potensielt føre til økt kardiovaskulært stress. For personer med kardiovaskulære forhold kan denne dråpen manifestere seg som svimmelhet, øke risikoen for fall eller andre skader i dusjen."

"Kombinasjonen av hjerteanstrengelse og plutselige blodtrykksfall øker risikoen for å besvime betydelig. Dette er spesielt farlig i dusjen, der fall kan føre til alvorlige skader."

Forskerne advarer også om at det kan resultere i en ødelagt nattesøvn hvis du bader i for varmt vann.

"Selv om en varm dusj i utgangspunktet kan føles avslappende, kan den stigende kroppstemperaturen forstyrre kroppens naturlige kjøleprosess som er nødvendig for å sovne," skriver de.

"Avkjøling signaliserer til kroppen at det er på tide å sove. En varm dusj før sengetid kan forsinke denne prosessen, og gjøre det vanskeligere å sovne."

Damp fra en varm dusj kan også forverre astma og føre bakterier fra mugne fliser inn i luftveiene. Rapporten peker også på risiko for hudforbrenninger. Den advarer også om at dusjhoder er grobunn for bakterier og sopp hvis de ikke rengjøres regelmessig.

"Millioner av mennesker er i faresonen for hud- og hjerteproblemer på grunn av varme dusjer. Komforten og den umiddelbare tilfredsstillelsen som kommer fra en varm dusj kan faktisk fungere som et tveegget sverd, som potensielt kan påvirke både hud og kardiovaskulær helse på lang sikt." leser det.

Eleanor Potter, som bestilte forskningen og rapporten, gir nøkkelen til suksess. Alt handler om balanse, sier hun.

"Moderasjon og bevissthet er nøkkelen. Å ta kortere, lunkne dusjer kan bidra til å minimere disse risikoene," sier hun.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.