Eksperter slår fast: Dette er den eneste måten du bør oppbevare jordbær på

20/04/2025 18:02

Sofie

LIVSSTIL
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Hvis du vil forlenge levetiden til jordbærene dine, er det viktig at du oppbevarer dem riktig.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

De fleste elsker ferske jordbær siden de er fantastiske i en forfriskende salat, i en smoothie og rett og slett spises som de er.

Men noen ganger kan du ende opp med å kjøpe et brett og sette det i kjøleskapet, for så å finne det senere med jordbær som er blitt grøtaktige og råtne.

Dette fikk mediene Simply Recipes til å kontakte eksperter på området for å få de beste tipsene om hvordan man best lagrer jordbær.

Den beste måten å lagre jordbær på

Ekspertene ved Driscoll's sier at nøkkelen til langvarige bær er enkel.

"For best resultat anbefaler Driscoll's å oppbevare dine uvaskede jordbær i originalemballasjen i kjøleskapet i opptil fem dager," sier Frances Dillard, markedsdirektør for det familieeide bærselskapet, ifølge Simply Recipes.

Sørg alltid for å avkjøle bærene dine så fort som mulig, og hold dem så tørre som mulig, foreslår Dillard. De oppbevares best ved en temperatur mellom 0°C og 1°C. Det ideelle stedet å oppbevare bærene dine er derfor grønnsaksskuffen i kjøleskapet.

"Oppbevar jordbærene i sprøskuffen i det originale plastbrettet eller i en gjenlukkbar plastpose som enten er litt åpen eller har små luftehull for å holde på fuktigheten," sier Nichole Dandrea-Russert.

Hold dem så tørre som mulig, og vask dem bare kort tid før du planlegger å spise dem eller bruke dem i en oppskrift.

"Å vaske jordbær før lagring tilfører mer fuktighet, noe som kan fremskynde ødeleggelsen og skape grobunn for mugg," forklarer Dandrea-Russert.

Når du er klar til å spise dem eller bruke dem i matlagingen, er det bare å skylle dem forsiktig under kaldt vann med bladene og stilkene på. Tørk dem deretter med et stykke kjøkkenpapir. Først da fjerner du bladene og stilkene. Vask bare jordbærene du trenger og oppbevar resten uten å vaske dem.

"De må være helt tørre før de lagres for å unngå tidlig ødeleggelse eller muggvekst," sier Dandrea-Russert.

Når bør du kaste jordbær?

Driscoll's sier at hvis jordbær oppbevares under ideelle forhold, kan de holde seg friske og saftige i tre til fem dager i kjøleskapet. De anbefaler å følge "best før"-datoen på emballasjen og holde øye med glansen og den jevne, dyprøde fargen, sier Dillard.

De kan holde seg i opptil en uke, men det avhenger av hvor ferske de var da du kjøpte dem.

"Hvis de har brukt tid på transport og i supermarkedshyller, kan de ha kortere holdbarhet i kjøleskapet ditt," sier Dandrea-Russert.

Ikke spis jordbær som er misfarget med store grønne eller hvite områder som har blitt myke. Hvis de har blitt slimete eller mugne, er det også best å unngå å spise dem.

Ikke la jordbær stå utenfor kjøleskapet med mindre du skal spise dem. De bør settes i kjøleskapet senest to timer etter at de er vasket og kuttet. Har de vært ute lenger enn det, bør de kastes.