Er det nødvendig å bruke sjampo? Frisør kommer med overraskende svar

20/06/2024 12:00

redaktion

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mange har sikkert lurt på hvorfor vi egentlig bruker sjampo og om det i det hele tatt er nødvendig.

Fra det øyeblikket vi blir født lærer vi at såpe er nøkkelen til renslighet, enten det er rengjøring eller vask av klær og sko. Vi har alltid lært det samme når det kommer til personlig pleie og hårvask.

Men kan det virkelig stemme? En frisør gir nå svaret.

Dette er skrevet av Samvirke

Spør du Tina Bak Christiansen, som er lærer på frisørkurset ved Syddansk Erhvervsskole, om du trenger sjampo, er det korte svaret nei.

Sjampo fjerner fettet som produseres naturlig i hodebunnen. Det betyr at kroppen vil produsere mer olje, og du vil dermed havne i en ond spiral hvor du vil føle at håret ditt er enda fetere enn før du brukte sjampo dersom du plutselig slutter.

Håret lukter ikke lenger sjampo

Hvis du slutter å bruke sjampo, etter en periode hvor håret føles skittent og fett, vil du nå et punkt hvor håret kan bli helt selvrensende og ikke lenger trenger hårprodukter.

– Alle mennesker har en lukt, og den lukten blir mer betydningsfull med alderen, så hvis du ikke bruker sjampo, vil håret ditt med stor sannsynlighet lukte betydelig sterkere av deg, sier Tina Bak Christiansen. Hun påpeker også at reaksjonen kan variere avhengig av hårtype og avsluttes med å nevne det absolutte unntaket fra et sjampofritt liv: bruk av hårprodukter som voks, gel og lakk.

Visste du at du kan lage din egen sjampo?

Du kan vaske håret med natron i stedet. Ifølge den amerikanske frisøren og håreksperten Lorraine Massey kan dette fungere på samme måte som sjampo.

Slik gjør du det:

Bland en teskje natron med en desiliter vann, påfør massen i hodebunnen og masser.

La det virke i noen minutter og skyll deretter med eddik. Siden natron kan gi tørr hodebunn, kan du motvirke den sterkt alkaliske effekten ved å bruke eplecidereddik.

Læs også:

Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.
Kronprinsessen er gravid: Viser frem babymagen Kronprinsparet venter sitt første barn.