Er sukker-alternativer bedre enn sukker?

16/05/2025 18:01

Hanne

LIVSSTIL
foto: Shutterstock
Gjør det egentlig maten sunnere? Svaret er ikke så oppløftende som mange håper.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Mange tyr til naturlige søtningsmidler som honning og dadler for å redusere bruken av hvitt sukker. Men er det en god idè? Det har forskning.no sett på.

Naturlig, men fortsatt sukker
Honning og dadler fremstilles ofte som sunnere alternativer, men i bunn og grunn er også disse fulle av sukkerarter. Honning består av omtrent 80 prosent sukker – hovedsakelig fruktose og glukose – og resten er vann og noen små mengder fytokjemikalier, vitaminer og mineraler. Mengdene av næringsstoffer er såpass lave at de har liten betydning for helsen. I tillegg kan upasteurisert honning inneholde bakterier som er farlige for små barn.

Hva med dadler?
Dadler er rike på naturlig sukker, men skiller seg litt ut ved at de også inneholder fiber, vitaminer, mineraler og antioksidanter. De har derfor noe mer å tilby enn vanlig sukker, men energimengden er likevel høy. Å bruke dadler i mat og bakst kan være et greit alternativ, men også her gjelder det å begrense mengden.

Tilsatt og fritt sukker – hva er forskjellen?
Myndighetene skiller mellom "tilsatt sukker", altså sukker man tilsetter maten, og "fritt sukker", som også inkluderer sukkerarter som naturlig forekommer i honning, sirup og juice. Både tilsatt og fritt sukker bør begrenses. Helsedirektoratet anbefaler at sukker ikke bør utgjøre mer enn ti prosent av det daglige energiinntaket – helst mindre.

Honning ved forkjølelse?
Det finnes noen studier som viser at honning kan dempe hoste hos enkelte, men effekten er usikker og lite dokumentert. Mer forskning trengs før man med sikkerhet kan anbefale det som behandling.

Frukt som et bedre alternativ
I stedet for å bytte ut sukker med søtede erstatninger, anbefales det å bruke frukt og bær i desserter og bakverk. Disse inneholder naturlig sukker, men også mange viktige næringsstoffer og fiber som gir helsegevinst. Å velge frukt som topping på grøt eller i yoghurt er derfor en langt bedre løsning enn honning eller sukker.

Moderasjon er nøkkelen
I følge forskerne er det viktigere å redusere det totale inntaket av sukkerholdig mat – som brus, godteri og kaker – enn å finne erstatninger for sukker i alle sammenhenger. I et balansert og variert kosthold er det også plass til å kose seg med noe søtt i ny og ne, enten det inneholder hvitt sukker eller naturlige alternativer.

foto: Shutterstock

Læs også:

Hudlege advarer: Ny hårtrend kan gi livslange konsekvenser Den siste nye hårtrenden er oppkalt etter skandinaviske kvinner, men du må tenke deg nøye om før du følger den, advarer en hudlege.
Geniale triks: Slik får du klærne helt hvite igjen Har du problemer med å få de hvite klærne dine til å beholde den helt hvite fargen? Da kan disse tipsene definitivt hjelpe deg.