Er vinterbading virkelig så sunt?: Her er svaret

20/01/2023 15:18

Sofie

LIVSSTIL
Foto: Morten Stricker/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix
Foto: Morten Stricker/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix
Mange skryter av at de gjør det, men er det virkelig så sunt som folk påstår?

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Nytt år, ny TikTok-trend? I 2022 så vi en rekke videotrender gå viralt på det populære sosiale mediesiden TikTok, fremstilt som helse-"hacks" for å prøve hjemme.

Noen av disse inkluderte å holde avokado i en beholder med vann og teipe munnen. Vi er mindre enn en måned inn i det nye året, og det er allerede et nytt helse-"hack" som går viralt på appen: vinterbading.

Vinterbading er ikke nytt.

Det innebærer nedsenking i iskaldt vann og dateres tilbake til de gamle egyptiske og greske praksisene. Du har sikkert til og med sett profesjonelle idrettsutøvere bruke isbad for muskelgjenoppretting.

Mange vinterbadere hevder det hjelper med mange ting, fra å forbedre søvnen til å støtte et sunt immunsystem. Anne Orzechowski, en sykepleier i OSF HealthCare familiemedisin, sier å ta disse påstandene med en klype salt. Det skriver Newsroom.

"Det er noen fordeler med vinterbading hvis det gjøres trygt, hvis du er vant til det. Noen studier fra det kaldere klimaet viser at det kan være en økning i hvite blodlegemer, så det er tanker om at du kanskje ikke blir like syk Det er en nedgang i triglyserider, en økning i endorfiner - så noen sier at de føler seg bedre, sier Anne Orzechowski.

American Heart Association sier at mens det er noen studier som tyder på at personer som tilpasser seg kaldt vann reduserer betennelse og andre kardiovaskulære risikoer, er det andre studier som har funnet ut at langvarig kaldt nedsenkingsvann forårsaker hjertemuskelskade.

"Det første som skjer når du hopper inn i en kald vannmasse er den første sjokkrefleksen - et gisp. Kroppen din hyperventilerer. Den prøver å få blodet til å strømme litt raskere, prøver å få pulsen til å bevege seg litt raskere og få det blodet til å bevege seg litt. Så når du er der inne i mer enn tre minutter, begynner kroppen å roe seg ned og slappe av. Men det er en reell risiko for hypotermi etter det, så du må være veldig forsiktig med dette, sier Anne Orzechowski.

Det korte av den lange historien er at risikoen ved vinterbading har en tendens til å langt oppveie fordelene.

Anne Orzechowski råder folk som er fascinert av disse videoene om å unngå å prøve det selv.